fbpx

Cum descrie România profesoara ucraineană Anastasiia Konovalova, cea care a găsit soluții pentru copiii refugiați

Anastasiia Konovalova, profesoara din Ucraina care a făcut eforturi pentru înființarea primului centru educațional pentru copiii refugiați, a adresat, azi, un mesaj de Ziua Națională a României.

Ce spune profesoara de limba engleză, refugiată ea însăși din Ucraina:

”Dulce Romanie,
Sinceră, puternică, liberă, extrem de frumoasă.
România nu poate fi înțeleasă într-o zi sau două. Și după ce am locuit aici, este imposibil să nu te îndrăgostești de ea pentru totdeauna.
Până la pământ mă înclin pentru ajutorul oamenilor și al unei țări extraordinare. Să ai o vară lungă, fată frumoasă!”

Despre Anastasiia Konovalova

Anastasiia este profesoară de limba engleză. Până la data în care Rusia a invadat Ucraina, era director adjunct într-o școală particulară din Odesa. Evenimentele generate de obsesiile expansioniste ale Moscovei au obligat-o să-și părăsească țara, împreună cu fiul ei, și să vină în România. Soțul ei a rămas în Ucraina pentru a lupta împotriva invadatorilor iar Anastasiia, alături de un grup de profesori, a decis să susțină rezistența compatrioților ei continuând să facă, aici la București, ceea ce a făcut dintotdeauna. Să fie alături de copii și să-i învețe carte. 

La început au fost 4 elevi, acum sunt aproape 240. 

Educația, spunea cineva, este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea. Anastasiia schimbă lumea în fiecare zi, în fiecare oră, în care este alături de elevii ei, menținându-le convingerea și speranța că, într-o zi, se vor întoarce acasă și o vor lua de la capăt. Într-o țară liberă de nebunia vecinilor de la răsărit. sărbătorile pascale

Ne-a mărturisit că startul școlii pentru copiii din Ucraina nu a fost deloc ușor. Așa cum era de așteptat, contextul tensionat în care și-au părăsit casele și îngrijorarea pentru cei rămași în țară au impus alte priorități decât cele educaționale. Nu a durat mult însă până când Anastasiia și colegii ei au realizat că învățarea trebuie să continue pentru a le oferi elevilor ei coordonatele unei vieți normale atât cât este posibil în situația în care se află. Cu ajutorul voluntarilor din București și sprijinul Ministerului Educației, au reușit să organizeze primele clase în clădirea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, unde au fost primiți cu brațele deschise. Au avut patru elevi la început dar, în scurt timp, numărul lor a crescut, ajung la aproape 240 de copii în prezent.

Educație Privată a spus povestea Anastasiiei Konovalova, în cadrul unui interviu realizat de profesorul Marcel Bartic:

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.