Cum abordăm finalul acestei vacanțe școlare
de Flavian Georgescu, profesor de matematică
După o vacanță atât de frumoasă în care copiii au intrat într-o atmosferă de odihnă, de petrecut timp liber așa cum își doresc ei, fără a le suna alarma de dimineață, fără a auzi soneria care îi îndeamnă să intre în sala de clasă, iată că ne aflăm la numai două săptămâni de începerea noului an școlar. Cum privesc copiii această veste? De cele mai multe ori nici nu vor să se gândească la faptul că mai au puțin timp și se termină vacanța. Avem senzația că timpul s-a scurs prea rapid și ne mai dorim să profităm de acesta. Sunt emoții normale pe care le trăiesc nu doar elevii, ba și părinții și profesorii lor.
Cum să abordăm acest final al vacanței de vară? Cum ne ajutăm copiii să le fie mai ușor de digerat începutul anului școlar?
În primul rând, schimbarea majoră resimțită din plin pentru elevi va fi trezitul de dimineață la o oră mult mai devreme decât cea la care ne trezeam în vacanță. Nici adulților nu le este ușor, cu atât mai mult școlarilor micuți nu le putem cere ca din prima zi de școală să se trezească dis de dimineață, energici, plini de viață și gata… hai la școală! Trebuie să îi pregătim pentru asta. Și vă propun ca în aceste două săptămâni să începem să îi obișnuim cu noul program de somn încet, treptat. Haideți ca în fiecare zi să încercăm să adoarmă cu 10-15 minute mai devreme, să se trezească cu 10-15 minute mai devreme… și ușor ușor, până luni, 9 septembrie, elevii să fie cât de cât acomodați cu noul program. Somnul este extrem de important pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor și pentru a funcționa în parametri normali. Insist să avem mare grijă de disciplina somnului copiilor noștri deoarece influențează fundamental performanța școlară. Ne place sau nu să credem, noi părinții suntem responsabilii disciplinei copiilor noștri.
Un alt fenomen important de care să avem grijă în această perioadă este factorul mental. Ce percepție transmitem copiilor noștri despre începutul anului școlar? Pentru mulți elevi începutul școlii este o bucurie… și ce frumos ar fi să simtă asta cât mai mulți dintre ei! Ce face diferența între percepția pozitivă sau negativă despre noul an școlar? Atitudinea noastră, a adulților! Dacă le transmitem copiilor că urmează o perioadă grea, dacă le vorbim despre școală ca de bau bau, dacă îi amenințăm cu expresii de tipul Lasă că vezi tu din septembrie când începi școala! … oare ce vor resimți copiii? Teamă și repulsie. Nu acesta trebuie să fie mesajul. Să le povestim că școala îi va face oameni mari, să le prezentăm avantajele oamenilor educați, să le transmitem imaginea mentală cu colegii lor care abia așteaptă să îi întâlnească în curtea școlii, să le vorbim cu mare drag despre dascălii care le sunt mereu aproape. Este extrem de importantă atitudinea noastră pe care o avem despre școală. Această atitudine se transmite automat către copii.
De asemenea, ar fi indicat să îi ademenim pe cei mici să citească o carte atrăgătoare, să lucreze niște jocuri matematice, de logică, astfel ca mintea lor să se concentreze din ce în ce mai mult spre începutul școlii și să nu resimtă schimbarea atât de bruscă. Să încercăm să limităm timpul de stat pe deviceuri pentru că acestea diminuează atenția de care elevii au atâta nevoie. Să înlocuim aceste ore prețioase cu activități sportive, în aer liber. Să avem grijă de alimentația copiilor noștri, esențială pentru sănătatea și energia acestora!
Flavian Georgescu a inaugurat un centru de matematică pentru elevii care doresc să se pregătească suplimentar pentru examene, olimpiade sau doresc să își îmbunătățească rezultatele școlare. Detalii despre acest proiect și despre cum vă puteți înscrie elevii în noul an școlar la aceste programe de pregătire puteți găsi pe siteul www.mateperformanta.ro