fbpx

Cum a ajuns Dolly Parton să reducă abandonul școlar și să ajute milioane de copii să citească

Dolly Parton este o artistă cunoscută în întreaga lume. Autoare a unor piese legendare, precum ”Jolene” sau ”I Will Always Love You”, ea și-a câștigat faima și a păstrat-o decenii întregi.

Mai puțin cunoscută este, însă, contribuția lui Dolly Parton la reducerea abandonului școlar și la promovarea lecturii. Sursa acestei preocupări este una extrem de personală: tatăl artistei nu a avut acces la studii și nu știa să citească.

Parton a vorbit adesea despre viața tatălui ei. În 2019, ea spunea: „Ei bine, tatăl meu, ca atâția oameni de la țară, oamenii muncitori, mai ales în mediul rural, tata nu a avut niciodată șansa de a merge la școala pentru că a trebuit să ajute să-și câștige viața pentru familie. Și așa, tati nu a putut să citească și să scrie.”

”Buddy Program”- proiectul care a redus abandonul școlar de la 34% la 6%

Programul a fost lansat în 1991 ca un efort de a reduce rata abandonului abandonului în regiunea Sevier, locul natal al lui Dolly Parton. La începutul anilor 1990, a existat o problemă cu abandonul școlar în școlile din Sevier. Aproximativ 34% dintre elevi abandonau școala
Cercetările efectuate de The Dollywood Foundation au identificat clasele a șaptea și a opta ca fiind cei doi ani cheie când copiii luau decizii conștiente cu privire la terminarea școlii. Fundația Dollywood a început să exploreze modalități de rezolvare a acestei probleme. După câteva luni de discuții, Dolly a propus programul Buddy.
În 1991, elevii clasei a șaptea și a opta au fost invitați la o adunare specială, la Dolly Parton Celebrity Theatre din Dollywood.
Dolly le-a spus elevilor, în acea zi, că vrea ca fiecare dintre ei să aleagă un amic și dacă nu au un amic, va găsi unul pentru ei. Ea a continuat să facă un anunț cu totul special: s-a oferit să acorde personal câte 500 de dolari fiecăruia dintre elevii din clasele a șaptea și a opta dacă au absolvit liceul. Cu toate acestea, a existat o cerință suplimentară: amicul fiecărui student trebuie să reușească, la rândul său, să își termine studiile. Elevii au semnat un contract pentru a se angaja să facă tot ce au putut pentru a se asigura că și amicul fiecăruia dintre ei a absolvit.

Programul a avut un mare succes și, în cele din urmă, rata abandonului școlar pentru acele clase a scăzut până la 6%. Mai important, a servit ca un catalizator pentru ca toată comunitatea să se ralieze la o serie de inițiative pentru menținerea copiilor la școală.

Biblioteca Imaginației: de la prima carte, până la volumul cu numărul 100.000.000

În aceeași perioadă, Parton a fondat Biblioteca Imaginației, în anul 1995: Ea a plecat de la ideea că mulți copii din orașul ei rural și familiile cu venituri mici încep adesea școala în dezavantaj și, ca urmare, vor fi în mod nedrept comparați cu colegii lor pentru restul vieții lor.
Obiectivul bibliotecii Imaginației a fost ca fiecare copil din Sevier să primească câte o carte, în fiecare lună, trimisă prin poștă și adresată copilului, din ziua în care s-au născut până în ziua în care au început grădinița, 100% gratuit. Ceea ce a început ca inițiativă din orașul natal funcționează acum pentru copii din toate cele 50 de state, Australia, Canada și Regatul Unit, trimitând lunar mii de cărți gratuite copiilor din întreaga lume.
Pe 1 martie 2018, Parton a donat cartea cu numărul 100.000.000 la Biblioteca Congresului: o copie a „Paltonului de multe culori” dedicată tatălui ei, care nu a învățat niciodată să citească sau să scrie.

Sursă informații: Biohraphy.com

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.