
Cristian Hatu, co-fondator al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, afirmă că există multe școli unde trei sferturi din note sunt peste 9, ceea ce reprezintă o anomalie. El afirmă că în alte țări normalitatea este ca notele să aibă o distribuție gaussiană, adică o repartizare echilibrată.
În cadrul emisiunii Info Edu, difuzată de TVR Info, Cristian Hatu a explicat că această situație este cauzată și de absența standardelor de notare.
Întrebat ce reprezintă meritul sau performanța și dacă o medie peste 9,50 reprezintă merit sau dacă o medie între 7 și 9,49 reprezintă performanță școlară, Cristian Hatu a răspuns: ”Întrebarea aceasta ar fi foarte utilă în momentul în care noi am avea niște standarde de evaluare. Uitați-vă puțin ce se întâmplă la sfârșitul școlii generale. Foarte mulți elevi au, să zicem, media 9,50 la matematică și la Evaluare iau 6. Asta spune ceva despre cum se dau notele, nefiind standarde de evaluare.”
”Am vorbit cu oameni din educație din alte țări. Acolo, dacă nu ai o distribuiție gaussiană a notelor într-o clasă, vine inspecția peste tine. Noi avem multe școli în care trei sferturi din note sunt peste 9. Deci eu aș face un pas în spate și să ne uităm puțin dacă noi avem elemente în sistem ca să facem evaluarea corectă. Bun, asta e o parte a discuției. O altă parte: la bursa de reziliență sau de merit. Faptul că se dau burse îi face pe elevi să învețe, să fie mai motivați? Astea se numesc motivații extrinseci. Nu cumva elevii pot să fie mai motivați dacă felul în care predau profesorii se schimbă? Se aliniază la ce se întâmplă în nu știu câte țări de 10-15 ani? Că sunt abordări care îi fac pe elevi să devină iarăși curioși, să fie interesați de materia respectivă? Să fie uimiți de ce află la ore, să descopere ei singuri? Să ajungă ei singuri la cunoștințe noi? Asta e o motivație intrinsecă. Să se ducă acasă să povestească părinților: uite ce chestie interesantă am făcut azi la oră. Asta conduce la creșterea calității educației”, a adăugat co-fondatorul CEAE.