fbpx

Copilul meu se droghează. Ce fac? – Momentul de consiliere

Photo 125372045 © Fizkes | Dreamstime.com

de Anca Dumitrașcu, consilier școlar LLI Academy, psiholog în specialitatea psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională., psiholog în specialitatea psihologie clinică

Ce este? 

Drogurile/psihotropele sunt substanțe a căror activitate farmacologică implica efecte predominante asupra proceselor mintale si emoționale in momentul in care substanța este absorbita de un organism viu. Drogurile sunt folosite de către adolescenți pentru ca nu au o informare foarte buna cu privire la efectele dezastruoase pe care le implica acestea. In ciuda evidentei dăunătoare, noile tehnologii încearcă să folosească aceste droguri si in scopuri medicale. Experimentarea acestora fără îndrumare specializată, poate fi fatala (in cazul supradozei) sau poate duce la o dependenta totala chiar si de la prima doza (heroina, morfina).

 

Consumul de droguri este un subiect controversat în societatea românească, însă acesta necesită abordat.

Decizia inițială de a consuma droguri este voluntară pentru majoritatea adolescenților, dar consumul repetat de droguri poate duce la modificări cerebrale care pun la încercare autocontrolul sau sistemul decizional al unei persoane, interferând cu capacitatea acesteia de a rezista impulsurilor intense de a lua droguri

Efectele pe care le poate avea  consumul la nivelul sistemului somatic sunt: greață și dureri abdominale, care pot duce, de asemenea, la modificări ale poftei de mâncare și la pierderea în greutate. Tensiune crescută asupra ficatului, ceea ce expune persoana în pericol de afectare semnificativă a ficatului sau insuficiență hepatică. Convulsii, accident vascular cerebral, confuzie mentală și leziuni ale creierului. Boala pulmonară.

Persoanele care consumă droguri manifestă un slab control comportamental, o impulsivitate crescută, atât la nivel cognitiv, cât și la nivelul reacțiilor. În acest caz este nevoie de intervenții specializate care să vizeze restructurarea procesului decizional fapt care ar putea avea un efect în diminuarea recidivelor.

Nu toți cei care consumă droguri devin dependenți. Corpul și creierul fiecărui individ funcționează în moduri diferite, așadar reacțiile lor la droguri sau medicamente pot fi și ele diferite. Unele persoane pot deveni dependente rapid, sau, se poate întâmpla în timp. Alte persoane nu devin niciodată dependente, toate acestea în funcție de factorii genetici, de mediu și de dezvoltare. Persoanele aflate în recuperare sunt expuse riscului de a lua din nou droguri, chiar daca acestea au sistat consumul pe o perioada îndelungată.

 

Cum se manifesta (de ce recurg la consulul de droguri?) 

Drogurile pot fi utilizate într-o varietate de moduri: ca fenomen tranzitoriu, ocazional, recurent sau cronic, ele pot fi luate în secret sau utilizarea lor poate fi etalată în mod dramatic.

Presiunea din partea grupului de prieteni, dorința de a fi acceptați este un factor puternic în începerea consumului și a abuzului de droguri, în special pentru tineri. 

De ce consumă droguri? Iată câteva motive din care adolescentul tău ar putea recurge la un comportament de consum: stresul care poate veni din orice sursă, dorința de a fi acceptat, stima de sine scăzută, curiozitatea, nevoia de consum energetic, probleme familiale, accesul facil la droguri.

Adolescenții refulează în consum de droguri. Folosesc acest comportament pentru a evada din realitate, fiind un mecanism puternic dezadaptativ. Orice consum de substanțe, chiar și utilizarea experimentală, îi expune pe adolescenți la riscul unor probleme într-un termen scurt. Problema consumului de droguri se intensifică atunci când adolescentul 

Riscuri

  • Afectează creșterea și dezvoltarea adolescenților, în special dezvoltarea creierului.
  • Afectează relațiile interpersonale ale adolescenților, ei vor căuta să se afilieze la grupuri care împărtășesc aceleași comportamente de consum (așa se va intensifica consumul)
  • Eșec școlar și judecată slabă între bine și rău, care pot expune adolescenții la risc de accidente, violență și sinucidere.
  • Apare mai frecvent cu alte comportamente riscante, cum ar fi sexul neprotejat și conducerea periculoasă.
  • Contribuie la dezvoltarea problemelor de sănătate ale adulților, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și tulburările de somn.

În cele din urmă, cu cât adolescenții încep să consume mai devreme substanțe, cu atât sunt mai mari șansele de a continua să le consume și de a dezvolta probleme cu consumul de substanțe mai târziu în viață. Când adolescenții încep să bea de la o vârstă fragedă, cresc șansele de a deveni dependenți sau de a continua să abuzeze de substanțe mai târziu în viață.

Sfaturi pentru elevi

Adolescenții trebuie să fie conștienți că nu sunt singuri și să caute ajutor în jurul lor. Dependența sau consumul ocazional de droguri este o problemă care a început să fie des întâlnită și cu care ei se confruntă din ce în ce mai mult.

Iată câteva sfaturi pentru voi, dragi adolescenți

#1: Împărtășește-ți sentimentele cu o persoană apropiată. Ai încredere în faptul că părinții te pot ajuta

#2: Dacă simți că grupul din pare faci parte este o influență în ceea ce privește consumul, încearcă să te detașezi de el și să cauți persoane care nu împărtășesc acest obicei.

#3: Începe să faci sport. Te va ajuta să scazi nevoia recurentă de consum.

#4: Creează o rutină zilnică. Fă-ți un tabel cu ziua, ora și activitatea. Te va ajuta să readuci echilibrul în viața ta

#5: Acceptă să mergi la un specialist care te poate ajuta , de preferabil un psiholog, psihoterapeut și medic. Caută grupuri de dezvoltare pentru adolescenți în care să te simți în siguranță.

#6: Fii conștient de riscurile consumului de droguri, elimină treptat acest comporttament nnociv pentru tine.

 

Zece sfaturi pentru părinți

Părinții joacă un rol esențial în viața copiilor lor. Pe măsură ce copiii lor devin preadolescenti și adolescenți, părinții se îngrijorează de noile riscuri pe care le pot experimenta. Un astfel de risc este consumul de substanțe, cum ar fi alcoolul, marijuana, tutunul și alte droguri. Părinții pot ajuta vorbind cu medicul pediatru al adolescentului lor despre screening-ul pentru consumul de substanțe. O altă modalitate pentru a-i ajuta pe copiii lor este cea de a apela la un psiholog cu specializare în psihologie clinică și psihoterapie.

#1: Ascultați! Ascultă-ți copilul și nu reacționa impulsiv. Ia o pauză atunci când simți că lucrurile nu se petrec așa cum credeai, este bine să revii în discuția cu el și încearcă să creezi o relație sinceră, autentică și de încredere. Adolescenții ascund adevărul de părinți din frica reacției părintelui și consecințelor asupra propriului comportament.

#2: Acceptă-l și încearcă să-l ajuți. Spune-i că ești acolo să-l susții în a elimina consumul. Nu-l blama sau jigni, ci iubește-l și fii cu el în acest proces.

#3: Caută ajutorul unui specialist. Poți apela la un psiholog clinician, psihoterapeut și un medic. O echipă multidisciplinară ajută.

#4: Monitorizează prin ce trece copilul tău, fii atent la reacțiile lui comportamentale și la cele somatice.

#5: Petrece timpul liber cu el, iesiți la film, la o terasă, la absolut orice activitate care îi aduce plăcere.

#6: Dacă adolescentul tău a devenit dependent de consumul substanțelor, înțelege faptul că el nu își dorește dependența, ea este un efect în creierul la nivelul neurotransmițătorilor (dopamină și serotonină) și la nivel fizic. Va avea momente în care îi este rău fizic și are nevoie de tine să fii acolo.

#7: Încearcă să elimini din mediul familial orice element care are efecte negative asupra stării de bine a adolescentului tău. Vorbește cu el despre ce-l deranjează și încercați, împreună să schimbați aceste aspect.

#8: Mergeți cu el la analize medicale speciale pentru detectarea consumului de substanțe, apelați la medici pentru a avea o părere avizată despre rezultatele acestor analize.

#9: Pentru a evita consumul vorbește deschis cu copilul tău despre efectele devastatoare pe care substanțele le au.

#10: Nu reacționa la manifestările emoționale de tip impulsive care sunt specific adolescenților care consumă în mod regulat. Înțelege faptul că autocontrolul adolescentului tău este scăzut și nu înțelege repercusiunile faptelor sale. Dă-i spațiu să se liniștească și asigurați-l de suport și acceptare.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/unhappy-young-girl-visiting-psychologist-women-therapist-counselor-feeling-depressed-hopeless-needs-assistance-serious-image125372045

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.