Contul de Facebook înregistrat sub numele „Alis Popa” este una dintre sursele prin care se propagă în rețeaua socială teorii ale conspirației și instigări la nepurtarea măștii de protecție împotriva COVID-19. Pe același cont sunt răspândite mai multe teorii negaționiste și conspiraționiste, pe tema pandemiei de coronavirus.
Proprietarul contului se recomamdă, în descrierea profilului, drept „scriitor, profesor de limba și literatura română la CN București”.
Surse din sistemul de educație au declarat pentru Educație Privată că acest cont aparține unei profesoare de limba română de la Colegiul Național George Coșbuc din București.
Pe pagina de internet cu profesorii Colegiului apare, într-adevăr, o persoană cu numele Popa Adriana Alis.
Educație Privată a contactat- pe persoana care postează pe Facebook cu numele Alis Popa, pentru a-i cere punctul de vedere și a-i solicita să-și confirme profesia. Până în acest moment, nu avem, însă, un răspuns.
Postare de pe contul de Facebook Alis Popa:
Masca este și a fost de la început una dintre probleme, pentru că:
1. Este obligatorie. Poate nu te gândești la asta pentru că nu te deranjează pe tine, sau o porți numai când ai nevoie, dar gândește-te cum se simt cei care nu vor să poarte, dar stau cu ea pe față ore în șir, la muncă, pentru că „trebuie”. Nu îți face iluzia că „alegi”, nu te minți singur, obligativitatea exclude alegerea.
2. Masca face rău, îți crește dioxidul de carbon din sânge, poți să cazi din picioare dacă e foarte cald sau ești cardiac etc. Poartă, așa, de probă, 8 ore în căldură – și o să înțelegi ce zic.
3. Masca nu protejează de covid, scrie și pe cutia de măști. Dar ai iluzia că protejează și pentru asta ești dispus să îi obligi și pe alții să te protejeze pe tine. Dacă cineva ar veni cu ideea să luăm toți antibiotice, zilnic, ca să se simtă el protejat, cum te-ai simți?
4. Există mari interese financiare la mijloc, unii fac bani din vânzarea de măști. Poate nu contează pentru tine, dar imaginează-ți totuși ce-ar fi dacă acesta ar fi singurul mobil din spatele purtării măștii.
5. Masca îți ascunde zâmbetul, te îndepărtează de ceilalți, distruge comunicarea și empatia. Poartă mască 8-10 ore pe zi, timp de o lună, fă acest experiment, nu te gândi doar la cât de bine dă masca în mall. O să vezi că și în vis oamenii îți apar cu mască… Și imaginează-ți ce înseamnă asta pentru copiii mici, cum își dezvoltă ei intuiția, comunicarea, percepția lumii și a sentimentelor celorlalți.
6. Simbolic, masca înseamnă supunere, interdicție, gura astupată cu pământ. Iar te gândești că aberez, dar fă o probă, stai ore în șir cu masca, mergi la rude cu masca și o să vezi cum masca devine o parte din tine, o să ajungi să o simți și în somn.
7. Dacă nu ar fi obligația de a purta măști, am uita toți de covid și ne-am vedea de viețile noastre. Dar se vede treaba că există interesul ca noi să nu uităm de frică, să dăm proporții apocaliptice unei boli. Da, există boala, da, există teama, dar covid poți să iei oricând, de oriunde, nu te poți proteja la infinit. Nu-i acuza pe ceilalți pentru asta, ar trebui să fii fericit că foarte mulți se imunizează natural și, dacă sunt lăsați să se imunizeze, acest bau-bau dispare de la sine.
Acum masca e obligatorie și afară. Copilașii de 5 ani sunt obligați să poarte mască și ei. Unii oameni vor cădea din picioare, pe stradă, la 40 de grade, cu masca pe față.
Dormi mai bine? Te simți mai protejat? Sau crezi că, dacă ai scăpat de covid, ai fentat moartea?
Aceasta Alis Popa ar fi trebuit sa se mai calmeze. In numele dreptului de a-si exprima opiniile, ea depaseste cu mult limitele acceptarii si al bunului simt. Ca scriitor, poate exprima ce vrea dar intr-o carte, ca profesor, este jalnic mesajul care-l vehiculeaza : razvratire, incalcarea legii, aroganta, ridiculizarea expertilor. Ce este deplorabil, faptul ca nu se ridica nimeni sa-i spuna ca e de ajuns, ca este deja prea mult! Directia scolii este de acord? Ce model poate fi , in nici un caz inspirant!