fbpx

Concursul „ARTfel de Istorie”, ediția a II-a

Metodologia de desfășurare a concursului

I. Scopul

Concursul „ARTfel de istorie”, inițiat de Fundața Genesis Collegiate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, are ca scop realizarea și prezentarea unor proiecte de către elevii pasionați de istorie, civilizație și cultură.

Concursul a fost conceput pentru a răspunde așteptărilor micilor istorici, având în vedere că olimpiada școlară la această disciplină e adresată doar elevilor de clasa a VIII-a, iar celelalte concursuri școlare au teme limitate de dezbatere. Această competiție școlară extinde palierul domeniilor de cercetare istorică, incluzînd teme din toate epocile.

Această competiție școlară a ajuns la cea de-a treia ediție și, cu sprijinul ISMB, am reușit să înscriem proiectul în lista CAER.

Premiile concursului vor fi în valoare de peste 3000 de euro.

II. Obiectivele concursului

1. Ridicarea nivelului de pregătire a elevilor la disciplina Istorie și favorizarea activităților în echipă.

2. Prezentare temelor istorice dintr-o perspectivă a interdiciplinarității.

3. Familiarizarea elevilor cu mediul competițional și dezvoltarea aptitudinilor de competitori.

4. Diseminarea bunelor practici și a rezultatelor elevilor și cadrelor didactice din unitățile școlare participante.

5. Realizarea unui schimb de experiență și crearea unui mediu competițional între unitățile școlare din Municipiul București.

III. Grupul țintă

Concursul este adresat tuturor elevilor pasionați de istorie ai claselor V-VIII din instituțiile de învățământ din țară.

IV. Regulament de participare

a. Secțiunile

1. Secțiunea „Preistorie și Antichitate”
2. Secțiune „Evul Mediu”
3. Secțiunea „Epoca modernă și contemporană”

La toate aceste patru secțiuni pot participa echipe formate din 5-7 elevi, coordonați de un profesor. Nu este obligatoriu ca echipajul să aibă în cadrul său elevi ai aceluiași nivel de clasă.

La concurs, profesorul coordonator poate înscrie cel mult două echipaje pe secțiune. O școală nu poate înscrie în concurs mai mult de 6 echipaje.

b. Concursul

Participarea la concurs constă în alcătuirea și prezentarea unui proiect care să îmbine jocul de rol cu informațiile istorice, pe o temă stabilită de fiecare profesor coordonator în funcție de secțiunea concursului. Proiectul trebuie însoțit și de o prezentare multimedia, ce are rolul de suport în expunere, sau/și un suport material confecționat de către elevi.

Fișa de înscriere și prezentarea multimedia (în cazul suportului material acesta va fi adus în ziua concursului) trebuie trimisă coordonatorului concursului până pe data de 26 februarie 2018.

Timpul de prezentarea a proiectului este 10-15 minute.

c. Jurizarea

1. Criterii de evaluare
Punctajul maxim totalizat va fi de 30 puncte. Vor fi puntate: conținutul științific al temei (10p); expunerea proiectului într-o manieră atractivă (10p); folosirea materialelor și costumațiilor specifice epocii abordate în temă (10p).

a. Conținutul științific: utilizarea surselor istorice (1p), limbajul de specialitate (3p), originalitatea temei (3p), maniera personală de tratare a subiectului (3p);

b. Expunerea: prezentarea temei istorice printr-un joc de rol, avându-se în vedere și elemente de interdisciplinaritate (5p), coerența expunerii și talentul actoricesc al elevilor (4p), încadrarea în timp, conform regulamentului(1p);

c. Materiale și costumații: suportul multimedia sau suportul material (5p), folosirea costumațiilor specifice epocii abordate în prezentare (5p).

2. Concursul va fi jurizat de profesori de specialitate și de reprezentanți ai instituțiilor partenere.

V. Premierea

Pentru fiecare secțiune se vor acorda premii și mențiuni.
Se vor acorda diplome și premii de participare pentru toți concurenții.

VI. Calendarul concursului
Data limită de înscriere la concurs este 26 februarie. Concursul va avea loc la data de miercuri, 7 martie 2018, în incinta Muzeului Național de Istorie. În cazul în care vor fi mai mulți participanți concursul va avea loc în două zile, continuând pe 8 martie.

Fișa de participare la concurs și suportul multimedia vor trebui trimise coordonatorului concursului (email: [email protected], telefon 0722 992 900) până pe data de 26 februarie 2016.

Concursul este gratuit, dar având în vedere parteneriatul Fundației Genesis Collegiate cu Muzeul Național de Istorie a României, se va plăti suma de 10 lei, preț pentru vizitarea unor expoziții în cadrul muzeului, imediat după concurs.

Pentru orice nelămurire vă învităm să îl contactați pe coordonatorul concursului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.