fbpx

CNE, drept la replică față de FEPAL: Suntem complet îndreptățiți să reprezentăm elevii în ARACIP

Consiliul Național al Elevilor a transmis către Educație Privată un drept la replică referitor la afirmațiile făcute de FEPAL cu privire la legitimitatea includerii unui reprezentant al CNE în ARACIP. 

Publicăm dreptul la replică, integral:

Consiliul Național al Elevilor este unica structură de reprezentare a elevilor din România, recunoscută la nivel național și european. Activitatea noastră se bazează pe Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 3838/2016, care aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a CNE. Cadrul legal existent încă din anul 2007 conferă structurii noastre reprezentativitate și recunoaștere din partea autorităților din România, inclusiv din partea Ministerului Educației, care, de-a lungul timpului, a inclus Consiliul Național al Elevilor în majoritatea forurilor consultative, alături de alte organizații reprezentative ale părinților și ale cadrelor didactice.

În cei 15 ani de activitate și de susținere a unei educații incluzive și de calitate pentru toți copiii, Consiliul Național al Elevilor a obținut multiple victorii, printre care enumerăm aprobarea Statutului elevului, aprobarea cuantumului minim al burselor școlare sau implementarea metodologiei de feedback semestrial pentru profesori.

Având în vedere faptul că structura noastră este prezentă în fiecare județ și în școlile din România, suntem complet îndreptățiți să reprezentăm elevii și în Consiliul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, în calitate de observatori permanenți. În dezbaterile avute cu Ministerul Educației, acest aspect a fost solicitat de noi în repetate rânduri, astfel încât activitatea ARACIP să fie una cât mai transparentă și mai pliată pe realitățile din școlile românești, pe care elevii, ca beneficiari, le cunosc cel mai bine.

Reprezentantul legal al Consiliul Național al Elevilor este președintele structurii, așa cum reiese din prevederile ROF CNE, la art. 43, lit. g, fiind și intermediarul cu Ministerul Educației (art. 43, lit. l)). Așadar, considerăm argumentul adus de FEPAL ca fiind nefondat și insuficient informat, întrucât există baza legală necesară pentru ca unica structură de reprezentare a elevilor la nivel național să fie prezentă la masa deciziilor din cadrul ARACIP.
Este absolut necesar ca Ministerul Educației să își asume reforma instituțională a ARACIP și să includă toți factorii interesați (cu reprezentativitate și recunoaștere națională) în structurile de orice natură ale acestui organism, astfel încât acesta să devină un contribuitor principal la dezvoltarea calității învățământului preuniversitar.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.