fbpx

Claudia Chiru, profesoară: Nu am de gând să cer acordul niciunui părinte pentru nicio notă. Nu am pus nicio notă după 12 martie

Claudia Chiru, profesoară pentru învățământul primar la o școală din Capitală, a postat, luni seară, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care anunță că nu va da nicio notă elevilor în semestrul al doilea, pentru că nu este de acord cu decizia ministerului prin care profesorii trebuie să aibă acordul părinților pentru a-și nota elevii.
Contactată de Educație Privată, Claudia Chiru a explicat pe larg argumentele deciziei sale.
Postarea inițială:

Deci. Deci.
Nu am de gând să cer acordul niciunui părinte pentru nicio notă pe care să o pun în catalog sau lângă catalog.
Nu am pus note după 12.03, s-a înțeles?
Plăcintăria din colț are nevoie de vânzătoare, mă duc acolo mai bine și nu trebuie să fi studiat pedagogie, psihologie și alte gii, nu trebuie să vorbesc și să scriu corect, nu trebuie să fac niciun flick-flack lingvistic, matematic, științific, comportamental și emoțional. Trebuie doar să fac frumos. (comparativ cu ceea ce fac acum în educație, ar rezultă floare la ureche, explic?)
Deci.
Nu cer niciun acord.
#iesidinlinie

Explicațiile profesoarei Claudia Chiru, transmise către Educație Privată:
În primul rând este vorba despre încrederea pe care superiorii mi-o acordă. În cazul acesta, fiind pusă în față unui bufet suedez cu feluri foarte picante sau deloc picante, am fost nevoită să înțeleg că nu prea mă bucur de încrederea lor. De asemenea, am mai înțeles că habar n-au ce putem face noi, ce facem sau ce nu facem în calitate de profesori ai acestei țări. 
În al doilea rând, este vorba despre statutul profesorului în societate, despre demnitate și profesionalism. Nu pot merge să întreb un părinte, oricât de pregătit ar fi, dacă îmi permite să notez sau nu activitatea copilului în timpul orelor de la școală. Este vorba despre aceeași încredere. Fiecare își face meseria și se presupune că știe cum, deoarece a învățat, s-a pregătit, se menține pregătit șamd.
În al treilea rând este vorba despre menținerea implicării elevului care nu poate fi întrebat, dacă dorește sau nu să fie notat cum nu poate fi expus acestei situațîi ilare de lipsa de cunoaștere și admirație profesională care se întâmpla între minister și noi. Respectul pentru specialistul care trasează contexte de învățare cu reguli, rutină, orar, așa cum îi face bine copilului ar trebui să fie neștirbit. Cum îi putem menține implicați pe copii, dacă noi le dăm de ales ceea ce constituie însuși fundamentul sistemului de învățământ, notă. A, vrei să îmbunătățești lucrurile și să nu mai fie notă la bază, de acord, însă nu așa. În acest fel doar îmi poți transmite clar și răspicat că dorești să nu superi pe nimeni și că mă alegi pe mine pentru că ai în această breaslă o mare masă de manevră electorală și nu numai.
Cu această paletă de alegeri au jignit profesorii care stau la catedră din dragoste pentru meserie și le-a permis celorlalți să se premieze și să meargă mai departe cu fișe pe What’s App și Classroom pentru că…avem de unde alege.
Am putea cere acordul elevului, mereu mă sfătuiesc cu elevii mei și îi asigur că îi văd, eu sunt pentru democrație și liberă exprimare, însă doar atunci când cel care face acest lucru are o relație cu acei elevi, a așezat bazele unei colaborări reale, nu stârnește rebeliuni fără cauza din care pierde toată lumea.
Așa cum este acum, ministerul ne-a invitat să transformăm școală într-o piața. Mai exact un bazar unde se negociază. Iată o întrebare a unui profesor: “Trebuie să cerem acordul părinților, dacă dăm doar FB?”. Cum să dai doar FB? Nu e posibil așa ceva.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.