fbpx

CJ Harghita caută avocați pentru a da în judecată Ministerul Educației

Baroul Harghita  a fost contactat de Consiliul Județean Harghita, prin președintele Borboly Csaba, pentru a le solicita avocaților dispuși să lucreze la un proces împotriva Ministerului Educației privind predarea și evaluarea limbii române la copiii a căror limbă maternă este limba maghiară.

 

Potrivit unui comunicat al instituției, solicitarea a fost trimisă pe 22 februarie de către administrația județeană și a fost semnată de președintele Consiliului Județean.

 

În scrisoare, Baroul Harghita este informat că,  în urma unei plângeri depuse la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de către Consiliul Județean Harghita, reprezentat de Borboly Csaba, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România, Asociația pentru Județul Harghita, respectiv persoanele direct interesate, s-a constatat că Ministerul Educației, prin acțiunile sale, a încălcat dreptul la educație egală pentru elevii aparținând minorității maghiare din România  și astfel Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat ministerul cu amendă în valoare de 2.000 de lei. În scrisoare se arată cum Ministerul Educației încalcă legea prin modul în care se predă limba română elevilor  maghiari.

Deși la 9 februarie 2011 au intrat în vigoare prevederile legale în domeniu, care creează cadrul legal pentru eliminarea și prevenirea discriminării minorităților naționale în predarea și învățarea limbii și literaturii române, Ministerul Educației nu a oferit o soluție la această problemă, nu a implementat aceste prevederi, iar materia se predă conform programei și manualelor utilizate în școlile cu predare în limba română, în clasele cu predare în limba maghiară.

Această atitudine pasivă, împreună cu lipsa măsurilor necesare din partea ministerului, a creat o situație de discriminare pe bază de naționalitate, etnie și limbă, ceea ce a dus la faptul că elevii maghiari au fost în mod constant dezavantajați în comparație cu elevii români de-a lungul anilor de școață, culminând cu faptul că rezultatele elevilor maghiari la examenele de bacalaureat  sunt în mod constant diminuate  de examenul la limba română, în ciuda eforturilor depuse de aceștia la alte materii. Acest lucru încalcă dreptul elevilor maghiari la un acces egal la educație și formare profesională, deoarece vorbitorii nativi de limba română se bucură de un avantaj semnificativ atât în ceea ce privește învățarea limbii și literaturii române, cât și în ceea ce privește educația ulterioară și oportunitățile de carieră după examenul de absolvire a școlii.

Borboly Csaba, în numele consiliului județean, cere Baroului Harghita să sprijine elevii maghiari, reprezentându-i în instanță pentru a obține o compensație echitabilă pentru daunele pe care le-au suferit din cauza faptului că Ministerul Educației nu a elaborat o legislație adecvată.

După cum se adaugă în scrisoare, în prezent există mai mulți elevi care optează pentru un proces în instanță. Avocații care vor înainta  cererea vor primi toate documentele și informațiile pe care le deține Consiliul Județean Harghita.

În cele din urmă, scrisoarea subliniază faptul că la nivelul instanțelor a fost deja stabilită o practică judiciară pozitivă de acordare de despăgubiri persoanelor care au dreptul la daune morale în temeiul legii atunci când drepturile lor fundamentale au fost încălcate de către organele de stat competente. Aceștia consideră că este oportună intervenția și asistența juridică a avocaților pentru elevii maghiari discriminați.

„Deși nu este competența consiliul județean, noi ne ocupăm de ani de zile de problema învățământului, inclusiv de predarea limbii române, pentru că vedem că elevii maghiari sunt discriminați și se pun piedici în fața tinerilor noștri. Din partea consiliului județean, am luat toate măsurile pentru a aduce schimbări în acest domeniu și chiar am înființat un grup de lucru. Munca noastră nu a fost în zadar, pentru că am demonstrat că este nevoie de un program educațional special pentru ca elevii minoritari să învețe limba română. Cu toate acestea, noi nu putem îndeplini sarcina Ministerului Educației. În anul  2020, Consiliul pentru Combaterea Discriminării a sancționat Ministerul Educației, dar de atunci până în prezent nu s-a făcut nimic. Prin urmare, facem apel la Baroul Harghita, nu vom renunța, vom continua să luptăm pentru elevi”, a declarat Borboly Csaba.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.