fbpx

Cîmpeanu: EXISTĂ cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea online, prin Consiliul de Administrație

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, afirmă, într-o declarație, că în acest moment există cadrul legal care le permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online.

Reacția ministrului vine după ce Consiliul Național al Elevilor a cerut ca decizia privind închiderea școlilor, în localitățile în care incidența cazurilor de Covid este de peste 6 la mie, să fie luată de conducerea unităților. 

Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu:

Ministerul Educației a prevăzut in ordinul comun cu Ministerul sănătății ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, in situația in care din motive obiective normele de protecție sanitara nu pot fi respectate, activitatea didactica sa se desfășoare online. Prin urmare, și in acest moment EXISTA cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică.

Prevederile cuprinse în art 3 alineatul (2), coroborat cu Art 6 alineatul (9) dispun acest lucru.

In același timp, subliniem faptul ca activitatea didactica se desfășoară la nivelul național, iar reglementările privesc întregul sistem. Deciziile care privesc modul de desfășurare a activității sunt luate de autorități, pe baza unor argumente tehnice și nu ca urmare a unui proces de consultare. Toate deciziile luate sunt in interesul elevilor și pentru asigurarea dreptului la educație și in același timp a dreptului la sănătate.

Înțelegem îngrijorările manifestate in spațiul public de Consiliul National al Elevilor și ii asiguram de faptul ca toate deciziile autorităților se iau in interesul școlii și al elevului, in echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către Ministrul Sănătății și Ministrul Educației, in baza Hotărârii CNSU.

Ce prevăd articolele din ordinul comun menționate de ministru:

Art. 3, alineatul 2:

În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online, cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art.6.

Art. 6, alineatul 9:

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al  DSP/DSPMB. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.