fbpx

Cîmpeanu: Elevii care nu vin la școală, la un caz Covid sau două în clasă, să primească absențe

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că, în opinia sa, elevii pe care părinții nu-i trimit la școală de frică, atunci când în clasă există un caz Covid sau două și nu sunt contacți direcți, ar trebui să primească absențe. Cîmpeanu a făcut această declarație la Digi 24.

Dialogul dintre ministru și moderatorul Cosmin Prelipceanu:

  • Ne scriu profesori că s-au trezit cu următoarea situație: în clasă este un caz sau sunt două, nu sunt trei ca să se închidă clasa, și mulți dintre părinții celorlalți copii nu-i mai trimit la școală. S-au trezit cu clase goale, doar pentru că au avut un caz sau două.
  • Tocmai de-asta cred că este important să se cunoască aceste lucruri. În afară de ordinul comun Ministerul Educației- Ministerul Sănătății, există o metodologie INSP. În ordinul comun se prevede că încă de la apariția DSP face anchetă epidemiologică. Dacă respectă regulile și poartă masca de protecție așa cum trebuie s-o poarte în clasă, elevii nu sunt contacți direcți, conform metodologiei INSP. Totul e să respecți regulile.

 

  • Și atunci trebuie să meargă la școală.
  • DSP stabilește contacții direcți. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacții direcți. Și atunci, încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliți contacți direcți, dacă există, intră și ei în izolare. Clasa merge mai departe.

 

  • Copiii pe care părinții nu îi trimit la școală de frică, pentru că a apărut un caz sau au apărut două, copiii aceia sunt absenți? Li se pun absențe?
  • Eu cred că da.

 

  • Trebuie să li se pună absențe?
  • Eu cred că da. Atâta vreme cât școala se derulează cu prezență fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activității cu prezență fizică în acea clasă.

 

  • Pentru ei să se facă școală online, să se facă cursuri online?
  • Există posibilitate școlii online, în situații foarte clar descrise în ordinul comun pentru elevii și preșcolarii sub 12 ani, o serie lungă de vulnerabilități care conduc la dreptul elevului de a rămâne online și obligația școlii de a preda online, iar peste 12 ani este o altă serie de afecțiuni, vulnerabilități, care dau dreptul elevului de a rămâne online, chiar dacă activitatea se desfășoară cu prezență fizică. 

 

  • În afara acelor situații, nu.
  • În afara acelor situații, dacă nu sunt declarați contacți direcți de către DSP, școala se desfășoară cu prezență fizică. 

 

1 comment

  1. Radu spune:

    Este clar că dl. ministru este „paralel” cu realitatea. Nu doar cu cea din școli ci și cu cea din societate. Altfel ar fi normal și ar trebui să știe că în peste 50% din cazuri DSP nu face anchete. Spun asta din proprie experiență și la nevoie pot detalia.
    In ceea ce îl privește pe dl. Prelipceanu, este un „specialist” al instigărilor împotriva părinților. Din partea dânsului nimic nu mai miră și nu mai surprinde. Poate doar niște scuze. Dar……..

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.