fbpx

Ceremonie la Cotroceni pentru promulgarea Legilor educației

Legile educaţiei vor fi promulgate de președintele Klaus Iohannis în cadrul unei ceremonii care va fi organizată la Palatul Cotroceni.

Evenimentul va avea loc marţi, de la ora 17.00, când vor fi semnate decretele de promulgare, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Senatul a adoptat proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior pe 22 mai. Parlamentarii de la USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legile educaţiei naţionale, dar sesizarea a fost respinsă. La scurt timp, decizia CCR a fost anunțată de ministrul Ligia Deca drept „încă o victorie pentru învățământul românesc”.

„Am încredere că Legile educației vor transforma sistemul de învățământ din România și îl vor aduce la performanța pe care ne-o dorim. La rândul meu, în calitate de ministru, voi face tot ce stă în puterea mea astfel încât obiectivele să fie îndeplinite, iar copiii noștri să învețe într-un mediu de calitate, bazat pe echitate, respect și profesionalism. Fiecare elev va avea șanse egale de a se dezvolta. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit, astfel încât pachetul legislativ „România Educată” să ajungă în acest punct important”, a transmis ministrul Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

După ce CCR a motivat decizia într-un comunicat de presă, USR a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament legile Educaţiei, 

Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ din Senat, a avertizat că dacă Legile educaţiei vor fi promulgate în forma actuală, ele vor produce grave disfuncţionalităţi în sistem, generaţii polarizate social, rate mai mari de excluziune şi abandon.

„Deşi CCR a considerat că nu au hibe de constituţionalitate, aceste legi pică toate celelalte examene posibile – criterii tehnice, criterii OECD sau UNICEF, examenul bunului-simţ, examenul specialiştilor, examenul consensului social – fiind respinse de toate grupurile sociale”, a spus senatorul.

Și senatoarea USR Silvia Dinică, membră a Comisiei pentru învăţământ din Senat, a atras atenţia că elevii care au susținut probelele de Evaluare Naţională sunt „generaţia proiectului România Educată”, generaţie din care 20.000 de elevi nu au intrat în examen, ceea ce este catastrofal din punct de vedere al eficienţei actului educaţional.

„USR va continua să monitorizeze ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie şi să pregătim soluţii corecte. Vom monitoriza sutele de ordine de ministru subsecvente Legilor Educaţiei, pentru că şi acolo lucrurile pot fi reglementate în mod greşit şi să creăm mai multe probleme decât soluţii”, a spus Silvia Dinică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.