fbpx

Cel de lângă mine

Merg pe stradă cu mine, cu gândurile mele, cu temerile mele, cu speranțele mele. Și cu ochii în displayul telefonului mobil.

Și nu-l văd pe cel de lângă mine. Poate plânge, poate-l doare ceva, poate râde, poate se bucură de ceva, poate are nevoie de ceva sau de cineva. Poate ar vrea să-mpărtășească ceva cu cineva. Sau poate este în pericol.

Iar eu nu văd pentru că sunt adâncit în gândurile mele, în nevoile mele, în bucuriile mele, în supărarea mea. În mine. Și mă fac ghem, un ghem compact, cu coajă, c-o coajă groasă, cimentată de indiferența mea pe care nici nu o știu.

Copilul meu vede cum trec eu prin lume, de fapt, pe lângă lume. Și așa o să facă și el, n-o să-i vadă pe ceilalți, n-o să-i pese de el. Dar dacă într-o zi o să fiu eu cel în nevoie, și n-o să mă vadă nimeni din jur, dacă restul celor de lângă mine vor fi cu totul adânciți în ael lor, sub pojghițele lor de ciment? Și dacă într-o zi copilul meu va fi cel aflat în nevoie și va fi el între nepăsători, dacă nu-i vor vedea durerea, dacă nu-i vor auzi strigătul?

Pe de altă parte, se-ntâmplă să credem că știm cum să-i ajutăm pe ceilalți, dar să nu fie chiar așa. Din acest motiv este extrem de util un curs pe prim-ajutor pe care să-l facă părinții, adulții din familie. Se pot ajuta unii pe alții și își pot ajuta copiii. Există astfel de cursuri și pentru copii, pentru diferite vârste.

Poate fi esențial pentru viața unui om, într-un moment dat, ca aceia din apropierea lui să știe că situația le depășește competențele și să sune la 112. Iar dacă ai făcut un curs de prim-ajutor, poți să-i oferi omului aflat în nevoie exact primul ajutor, până vine ambulanța. Dacă însă ți se pare că știi tu ce ai de făcut, însă nu te bazezi decât pe această proprie impresie, e foarte posibil să-i faci omului mai mult rău.

Dacă vorbim despre școală, indiferent despre ce școală e vorba, este absolut obligatoriu să fie permanent deschis cabinetul medical al școlii, adică pe toată durata cursurilor, de luni până vineri, nu cu un program scurt și doar de două-trei ori pe săptămână, cum se întâmplă în unele școli.

Așadar, să fii atent la cel de lângă tine înseamnă să fii dispus să-l observi, să fie și el dispus să te observe, nimeni nu poate ști niciodată când are nevoie de cunoscutul sau de necunoscutul de lângă el. Rapiditatea cu care chemi ajutor specializat îi poate salva viața celui de lângă tine. Iar rapiditatea lui o poate salva pe a ta. Nu e nevoie de mare lucru, doar de ochi deschiși către lume, nu doar către micuțul, oricât de ofertantul, display al telefonului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.