
Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș are trei șefi de promoție anul acesta. Absolvenții spun că își vor continua studiile la universități din România. Tinerii spun că sistemul educațional ar putea fi îmbunătățit, observând, printre altele, lipsurile din laboratoarele de specialitate.
Ecaterina Jitaru, Ana-Maria Polmolea și Matei Steavu sunt cei mai buni dintre cei 148 de absolvenți ai promoției de anul acesta de la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș. Cei trei elevi au obținut titlul de „Șef de promoție”, după ce fiecare a obținut media generală 9,97 la finalul ciclului de învățământ liceal.
Tinerii au declarat pentru Bună Ziua Făgăraș că vor să își continue studiile la universități din țară. Ecaterina își dorește să studieze la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ana-Maria spune că vrea să urmeze studiile Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică de la Politehnica București, iar Matei urmează să studieze la Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
La finalul liceului, cei trei absolvenți remarcabili afirmă că sistemul de educație poate fi îmbunătățit.
„Din punctul meu de vedere, prin intermediul sistemului educațional românesc încă se poate crea o bază solidă de cunoștințe. Însă, conținuturile predate ar putea fi reactualizate pentru a se potrivi mai mult cu noile schimbări culturale și sociale. Generația din care fac parte, și nu numai, s-a simtit de multe ori deconectată de anumite aspecte predate, ceea ce a făcut asimilarea informației mult mai greoaie. Făcând abstracție de acest lucru, sistemul educațional românesc oferă un nivel de educație ridicat”, a declarat Ecaterina Jitaru, pentru Bună Ziua Făgăraș.
Ana-Maria observă neajunsuri atât în laboratoarele de specialitate, cât și în pregătirea unor cadre didactice.
„După părerea mea, țara noastră mai are mult de lucru pentru a crește nivelul sistemului educațional. Nu suntem atât de jos pe cât se crede. Avem probleme mari la partea de evaluare și notare și la dotările din licee, ceea ce nu constă doar în tehnologizare, cât și la materiale pentru laboratoarele de fizică și chimie spre exemplu. De asemenea, pregătirea profesorilor pentru un sistem educațional bazat pe tehnologie este foarte slabă, iar faptul că pentru materiile reale rămân majoritari profesorii de o anumită vârstă, care poate nu mai au răbdarea și nervii necesari să învețe asemenea lucruri noi, este de asemenea un dezavantaj”, ne-a mărturisit Ana-Maria Polmolea.
Matei simte lipsuri în procedurile de evaluare a cunoștințelor.
„În opinia mea, sistemul de învățământ românesc este bun din următorul punct de vedere: te învață multe lucruri, se axează pe expunerea elevului la cât mai multe domenii, punând bazele unei cunoașteri generale, ca mai apoi specializarea să se realizeze în învățământul superior. Eu am avut noroc că, pe parcursul celor 12 ani, am întâlnit profesori care m-au inspirat și m-au motivat să învăț. Ce s-ar putea îmbunătăți ar fi sistemul de evaluare, deoarece, la momentul actual, Bacalaureatul este primul examen important în viața unui elev”, spune Matei Steavu.
Citește articolul integral pe Bună Ziua Făgăraș.
Majoritatea șefilor de promoție din Iași vor studia la universități din țară