fbpx

„Cei care îl critică pe David Popovici pentru locul 6 habar nu au ce înseamnă o jumătate de secundă” – Aurelian Curticăpean, profesor și antrenor de înot

de Liviu Ardelean

Popularitatea natației a crescut puternic la nivel național, după ce David Popovici a devenit campion mondial. Mulți copii se trezesc la ora 5.00 pentru a-i urmări competițiile și se încriu la cursuri de înot pentru că își doresc să fie ca el. Tânărul sportiv îi inspiră și pe adulți, unii alegând să își îndrume copiii spre înot, numărul acestora crescând foarte mult, iar alții vor ei înșiși să urmeze astfel de cursuri. David a creat un fenomen fără precedent în acest sport, atrăgând și atenția unor politicieni.

Aurelian Curticăpean este profesor de sport în învățământul preuniversitar de 25 de ani, iar în prezent predă la Școala Gimnazială „Ovid Densusianu” din Făgăraș. În cei 22 de ani de când este instructor de înot, a antrenat mii de copii în bazinele din județul Brașov, mulți dintre ei obținând medalii la diverse competiții. El însuși participă la concursuri, iar dacă nu obține o medalie sigur se întoarce cu un record personal doborât. În cadrul unei competiții de cadeti desfășurate la Târgoviște, în urmă cu câțiva ani, a avut prilejul de a-i cunoaște pe David Popovici și pe părinții săi.

Profesorul spune că David a creat un fenomen fără precedent, popularitatea înotului crescând foarte mult atât printre copii, cât și în rândul adulților.  

„Eu, într-o comunitate în care nu am bazin de înot, am copii care își doresc să fie ca David Popovici. Se trezesc dimineața la ora 5.00-6.00 ca să îl vadă pe David Popovici. Ce ambasador mai bun, ce reclamă mai bună înotului poți să faci când ai un asemenea campion, încât copiii își doresc să-l vadă? Înseamnă că a produs niște efecte pe care sistemul nu a reușit în 30 de ani. A declanșat un lucru fără precedent. David este un om pe care trebuie să îl prețuim”, declară Aurelian Curticăpean pentru educatieprivata.ro.

Entuziasmul produs de tânărul campion este nemaiîntâlnit în România, copii și adulți dorindu-și să meargă la cursuri de înot.

„Avem înotători din generația veche – Camelia Potec, Ștefan Gherghel, Carmen Bunaciu, Anca Pătrășcoiu, Diana Mocanu, Răzvan Florea, dar ce a reușit copilul ăsta nu a mai reușit nimeni. Cursurile de copii au avut de câștigat. Numărul celor care își doresc să vină la cursuri este din ce în ce mai mare, iar asta înseamnă foarte mult într-o țară în care foarte greu mai scoți copiii din starea lor și ai foarte puține modele pe care să le arăți, care să conteze. Sunt și adulți care își doresc să învețe să înoate, să își întrețină starea de sănătate”, mai spune profesorul de sport din Făgăraș.

Popovici reușește să ofere speranță și să motiveze societatea chiar și atunci când nu urcă pe podium, fiind și un exemplu pedagogic.

„David a creat o emulație în rândul copiilor, dar și în rândul părinților, care își doresc să își trimită copiii la înot. Copilul acesta a produs un declic, a dat speranță copiilor și părinților, este un model de care aveam nevoie. Gândiți-vă la copiii care au ocupat locul 2 la FOTE, în Slovenia. Îl au pe David în față.

El este un model educativ, pentru că inspiră valori precum modestia, onestitatea, perseverența, modul de a comunica, inteligența emoțională. Chiar dacă acum nu a urcat pe podium, inspiră o întreagă Românie. Cei care îl critică pe David că a ocupat doar locul șase habar nu au ce înseamnă o jumătate de secund, ce înseamnă drumul de a ajunge pe platou – Everestul înotului mondial”, a declarat Aurelian Curticăpean pentru educatieprivata.ro.

Ușoare schimbări se văd și în rândul politicienilor, mai spune făgărășeanul, sperând ca aceștia să acorde atenția cuvenită modului în care se fac investițiile în sport.

„David Popovici a mișcat și câțiva politicieni, convingându-i prin exemplul lui. Contează foarte mult, pentru că deciziile politice sunt foarte importante în sport. Sportul de performanță înseamnă resurse, și nu de puține ori foarte mari. Iar sportul de masă, în România, nu prea există. Trebuie să avem o bază mare de selecție, să inițiem mulți copii pe modelul Ungariei, al Poloniei, care își extrag campionii din baza de masă, construită la nivel școlar.

Noi aveam nevoie de baze sportive în școli și de bazine de înot, nu avem nevoie de zeci de stadioane de sute de milioane de euro folosite de câți oameni? Din fericire, în România au apărut foarte multe locații în care se poate înota. Este un lucru pozitiv, trebuie să vedem și partea plină a paharului. Pe lângă celelalte nenorociri și probleme cu care ne confruntăm, trebuie să gândim și pozitiv”, a adăugat instructorul de înot.

Aurelian Curticăpean îi îndeamnă pe părinți să își trimită copiii la sport, iar dacă se poate chiar la înot, „pentru că înseamnă sănătate, dezvoltare fizică armonioasă, socializare, destresare, potențial fizic pe care nu ți-l dă niciun alt sport, este un sport complet”.

Conf. univ. Attila Kovács: Lui David Popovici i-aș recomanda să citească ”Mitul lui Sisif”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.