fbpx

Cum arată cea mai mică școală din România

Publicația satmareanul.ro prezintă cea mai mică școală din țara noastră. Aceasta se află în cătunul Cornăţea, din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureş și poate fi numită căsuță, mai degrabă, decât școală.

”O căsuță cu o încăpere de 12 metri pătrați, aflată în vârf de deal, unde învață o mână de elevi. Școala primară din Cornățea, este un cătun la care ajungi după mulți kilometri parcurși pe jos și are o singură cămăruță, cu câteva bănci, scaune, o masă, o sobă și o tablă, pentru 10 suflete”, notează publicația citată.

Potrivit acesteia, Școala din cătunul cu case risipite pe dealuri și lipsite de electricitate, are lumină abia din iarna lui 2015. Atunci aceasta a fost electrificată în urma unei campanii numită  ”Lumină pentru România”, o inițiativă a organizației neguvernamentale,Free Miorița. În cadrul acestei campanii, au fost iluminate ultimele 3 școli din România care nu beneficiau de luxul de a avea curent electric. Proiectul a primit

Premiul I de la Secţiunea Educaţie, Învăţământ şi Cercetare, la Gala Societății Civile, în anul 2016.

Potrivit publicației Eporch Times, acţiunea a pornit de la dorinţa de a da o şansă la educaţie şi o speranţă celor 27 de copii care învăţau la cele 3 şcoli. Câteva becuri, calculatoare şi laptopuri cu softuri educaţionale, o imprimantă, reprezintă o bază necesară pentru accesul la educaţie.

La cele 3 şcoli intrate în proiect, situate în Cruhla, judeţul Suceava, Cornatea, comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş şi Dobraia, comuna Cornereva, judeţul Caraş-Severin, învăţau 27 de copii, 27 de copii care ajung la scoală după ce merg pe jos prin păduri şi pe poteci de munte. Cea mai impresionantă situaţie este la şcoala din Poienile de sub Munte, Maramureş, cea mai mică din ţară: 15 elevi învăţă într-un spaţiu de 4×4 metri, cu predare simultană la clasele I-IV.

 

Școala din Cornățea a fost, de asemenea, subiectului unor reportaje difuzate de TVR, în anul 2017. Jurnaliștii au prezentat condițiile grele în care copiii din zonă ajung la unitatea școlară, iar telespectatorii s-au mobilizat și au participat la o campanie de donații.

Citește și

Cum arată cele mai frumoase școli din lume

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.