fbpx

Ce este, de fapt, ”gheața” de pe munții lui Pluto

NASA a publicat imagini de pe planeta Pluto surprinse în timpul misiunii New Horizons, în care apar lanțuri muntoase acoperite cu ceea ce pare a fi gheață, relatează Digi 24.

Deși imaginile sunt asemănătoare cu cele ale lanțurilor muntoase de pe Pământ, vârfurile „înzăpezite” ale planetei sunt, de fapt, acoperite cu metan înghețat.

Planeta pitică se află la marginea sistemului nostru solar într-un loc numit Centura Kuiper. Acolo, rămășițe ale formării sistemului solar orbitează Soarele la o distanță atât de mare încât rămân ca niște capsule ale timpului înghețate.

Pluto este la o distanță de 40 de ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare, iar un an pe Pluto durează 248 de ani de pe Pământ. Acest lucru face din Pluto un loc rece acoperit cu gheață.

Atmosfera sa subțire include azot, metan și dioxid de carbon și, deși cerul este albastru pe Pluto, suprafața înghețată a planetei este roșie datorită compoziției sale chimice.

„Un astfel de peisaj nu a fost niciodată observat în altă parte a sistemului solar. Ar putea atmosfera lui Pluto să se comporte asemănător cu cea a Pământului? Am descoperit că un proces atmosferic nou și unic (în sistemul solar) care formează acești munți înzăpeziți pe Pluto.”  a declarat Tanguy Bertrand, autor principal al studiului și cercetător la NASA Ames Research Center, pentru CNN.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *