Capcanele ce pot apărea în această perioadă

Capcanele ce pot apărea în această perioadă

Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.

Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.

Pentru că deja ne aflăm în luna mai, pentru că afară vremea e frumoasă, vara ne bate la usă, e normal ca elevii să aibă tendința de a pica în câteva capcane. Și despre aceste capcane voi vorbi astăzi, cu scopul de a îi ajuta pe școlari să prevină un potențial pericol. 

Și când aduc în discuție vremea frumoasă de afară, ciripitul păsărelelor, geamurile larg deschise care lasă să intre în sălile de clasă o atmosferă de primăvară aproape vară, mă gândesc la astenia ce e normal să cuprindă elevii, ba chiar pe noi toți adulții.

Apare vrând nevrând sentimentul vacanței, stării de bine, simțim oboseala acumulată pe tot parcursul anului școlar și toate acestea distrag copiii. Nivelul lor de concentrarea se diminuează, dorința de a învăța scade, capacitatea de efort nu mai este pe măsură… dragii mei este important ca elevii, dar și dascălii și părinții să știm că aceste lucruri sunt normale și să încercăm să contracarăm posibilele efecte. 

Este esențial să conștientizăm ce reprezintă acest fenomen și de unde vine. Ba chiar și profesorii pot resimți astfel de stări, pentru că numai cine nu e cadru didactic nu știe câtă oboseală și trudă se ascunde în spatele acestei meserii. Câte nopți nedormite, cât efort depun dascălii pentru a facilita un proces de învățare cât mai eficient.

În regulă, și ce să facem? Păi, prima întrebare pe care ne-o punem cu toții ar fi Cum combatem o astfel de stare? Eh… aici e cheia… nu avem nimic de combătut. Trebuie doar să înțelegem fenomenul descris ce apare în această perioadă și să îl observăm. Dragi elevi, nu încercați să vă opuneți și să alungați astfel de stări. Veți vedea că dacă faceți asta, mai mult își vor face apariția oboseala și lipsa de chef. Știți principiul acela… nu vreau sa mă mai gândesc la Ionică… nu vreau să îl mai văd pe Ionică…eh… fix Ionică îți apare în fața ochilor… ai vrut să îl îndepărtezi, dar fix pe el l-ai pomenit și fix către el se duce mintea ta. 

Ce avem de făcut este ca după ce am aflat motivele posibilelor stări ciudate din această perioadă și le-am conștientizat, să le integrăm ca fiind cât se poate de normale, dar să acționăm în consecință și anume… Să știm că atitudinea noastră face diferența. Dau un exemplu… ești furios pe o anumită situație… ok… cu furia în tine ai totuși multe posibilități de a reacționa… poți să devii impulsiv, sau tăcut, sau să te abții până te calmezi, sau să te cerți… așa și cu atitudinea noastră din această perioadă.

Dragi elevi, urmează o perioadă extrem de importantă pentru voi. Urmează încheierea situației voastre școlare. Pentru mulți profesori, imaginea pe care o veți prezenta la final de an școlar va fi definitorie pentru media voastră. Ba mai mult elevii claselor a opta și a douăsprezecea se află aproape de examenele de evaluare națională și de bacalaureat, examene ce vor avea un rol major în perspectiva viitorului lor. Aceste examene trebuie bine pregătite. Atitudinea voastră, trebuie să fie la modul… așa cum nu vântul mă ghidează să merg pe stradă, ci eu hotărăsc direcția încotro să merg, la fel, nici vremea de afară, nici melancolia și nicio stare din lumea asta nu mă poate opri să îmi duc la capăt obiectivul. Iar obiectivele acestei perioade sunt clare… să învăț ceea ce mi se predă ca și cum ar fi începutul anului școlar, să am o prestație cât pot eu de bună la școală, să pregătesc temeinic examenele dacă mă aflu în ani terminali.

Vă ajută mult să vă scrieți voi, dragi elevi, cu mâna voastră orarul pe zile. Concret, până la ora cutare merg la școală, apoi iau prânzul, apoi am nu știu ce activitate, apoi fac temele, de la ora 18.00 la 19.30 învăț la matematică efectiv…programul fiecărei zi din săptămână și să îl respectați. Așa cum la școală atunci când auzim clopoțelul, intrăm în clase, așa și acest orar trebuie să reprezinte clopoțelul vostru de acasă. De aceea vă sfătuiesc să îl scrieți voi cu mâinile voastre pentru că voi știți cel mai bine de câte pauze aveți nevoie, ce puteți cu adevărat face și ce nu. Astfel, apoi nu ar mai trebui să găsiți motive să nu vă țineți de programul pe care fix voi vi l-ați creat. Un alt avantaj al acestui orar este că veți observa… atunci când îl concepeți că aveți niște revelații… veți conștientiza că poate faceți prea multe lucruri și trebuie să vă prioritizați activitățile, poate la unele să renunțați, veți observa cum poate nu alocați suficient timp pregătirii pentru proiectele și examenele voastre și atunci ori vă asumați că lucrați puțin și poate rezultatele vor fi mai slabe, ori faceți o schimbare acum cât nu e prea târziu. 

Poate pare un lucru banal, dar metoda aceasta de a vă scrie voi un orar pe care să fiți siguri că îl puteți respecta și să vi-l asumați va fi de mare impact. Veți simți schimbări majore și imediate. Încercați!

În final, aș vrea să îi îndemn pe părinți, dar și pe dascăli, să încerce să le fie alături copiilor cu atât mai mult perioada aceasta când oboseala s-a acumulat, multe examene stau să vină, copiii au nevoie de noi să îi susținem, să le fim sprijin să și să simtă empatia noastră. Împreună, în echipă, să fim optimiști că vom duce la bun sfârșit toate proiectele.

 

Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.