fbpx

Când și cum se redeschid școlile în 7 țări din Europa

Sistemele de educație din Europa nu au o agendă unitară în privința modalităților de redeschidere a școlilor, dar nici referitor la măsurile de protecție pentru elevi și profesori. Publicația Politico a realizat o sinteză a abordării pe acest subiect din șapte state europene.

Spania

Nu există nicio dată națională în Spania pentru începerea noului an școlar, iar primele școli urmează să fie redeschise pe 7 septembrie în unele regiuni. Recomandările guvernului includ distanțarea socială și utilizarea unor facilități precum biblioteci și cantine ca săli de clasă pentru a permite mai mult spațiu.
Profesorii se plâng că recomandările oferă reguli contradictorii – cele 17 regiuni ale Spaniei pot stabili propriile politici de educație – ceea ce ar putea duce la confuzie. „Nu pot exista 17 întoarceri în sala de clasă în Spania”, a declarat Sonia García, o purtătoare de cuvânt a sindicatului didactic ANPE, subliniind lipsa unor „instrucțiuni clare” din partea guvernului central. Guvernul regional catalan angajează 5.000 de profesori în plus pentru a crea „bule” de elevi, astfel încât să limiteze contactele generale din școli. Între timp, regiunea Madrid intenționează să angajeze 600 de cadre didactice și a propus patru planuri de acțiune diferite în funcție de gravitatea pandemiei (inclusiv participare parțială și învățare la distanță).

Franţa

Școlile franceze urmează să se redeschidă la 1 septembrie, cu excepția zonelor declarate zone de „circulație a virusului activ” precum Paris sau regiunea Marsilia, unde școlile ar putea rămâne închise.
Ministerul Educației a transmis că elevii nu au nevoie de distanță socială în zonele în care păstrarea unei distanțe este imposibilă, nici în interior, nici în aer liber. Cu toate acestea, cei mai mari de 11 ani vor trebui să poarte măști atât în interior, cât și în exterior, dacă nu poate fi garantată o distanță minimă de 1 metru, la fel ca și profesorii. Școlile vor trebui să ofere măști pentru personalul lor – dar ministerul educației a spus că are măști în stoc doar pentru trei luni. Elevii și studenții vor fi nevoiți să-și cumpere singuri măștile. Sindicatele profesorilor acuză guvernul de „agravarea haosului” și crearea unor condiții de muncă „degradante” și spun că planurile pentru învățarea la distanță sunt incomplete.

Italia

Școlile italiene urmează să se redeschidă pe 14 septembrie după ce au rămas închise timp de șase luni. Personalul va trebui să poarte măști, iar guvernul va decide în ultima săptămână a lunii august dacă și copiii mai mari de șase ani vor trebui să facă acest lucru.
Clasele vor fi mai mici pentru a permite distanțarea socială în rândul celor 8 milioane de elevi din țară – ceea ce înseamnă că este necesar spațiu pentru noile săli de clasă. Dar, potrivit asociației directorilor de școli, Italia are un deficit de 20.000 de săli de clasă suplimentare pentru un total de 400.000 de elevi.

Belgia
Școlile belgiene urmează să se redeschidă pe 1 septembrie, în ciuda creșterii ratei infecțiilor în perioada de vară.
Experții în educație au susținut că guvernul nu ar trebui să privească doar efectele asupra redeschiderii asupra sănătății, ci și impactul asupra educației și bunăstării copiilor. Un nou studiu arată, de asemenea, că rata de infectare în școală este scăzută.
Regiunile, responsabile de educația din Belgia, au decis vineri că toate școlile se vor redeschide la 1 septembrie. Dacă rata infecțiilor se înrăutățește într-o anumită localitate, elevii școlilor secundare vor participa la școli la fiecare săptămână în grupuri alternative. Se pot face și alte ajustări în funcție de pandemie.

Germania
Noul an școlar începe în date diferite în cele 16 state federale ale Germaniei. În mai multe state din nord, cum ar fi Berlin și Schleswig-Holstein, elevii s-au întors deja; în statele sudice clasele se reiau în mod tradițional în septembrie.
Educația este o competență regională, ceea ce înseamnă că fiecare stat are un plan diferit de redeschidere, dar Academia Națională de Științe Naturale din Germania Leopoldina a emis instrucțiuni. Recomandările sale includ purtarea de mască pentru elevii cu vârsta 15 ani sau mai mari, grupuri mici de contact în școli și testarea continuă.
Unele landuri au decis ca măștile să devină obligatorii în școli, deși până acum Renania de Nord-Westfalia este singurul land care a introdus obligația de purtare a de măști în sălile de clasă. Alte landuri, cum ar fi Schleswig-Holstein, recomandă doar măști, în timp ce elevii din landuri precum Brandenburg și Berlin trebuie doar să le poarte în afara sălilor de clasă.
Unii profesori spun că orientările sunt insuficiente sau chiar contradictorii. 

Polonia
Polonia intenționează să redeschidă școlile ca de obicei la 1 septembrie, cu excepția câtorva regiuni cu rate mai mari de infecție cu coronavirus.
Situația epidemiologică actuală „permite, în covârșitoarea majoritate a țării noastre, reluarea lecțiilor standard bazate pe contactul dintre profesori și studenți”, a declarat, recent, ministrul Educației, Dariusz Piontkowski.
Nu este necesară purtarea măștilor sau limitarea dimensiunilor clasei, dar copiilor li se cere să se spele pe mâini frecvent și să evite contactul cu grupuri mari de elevi.
Dintre cele 380 de districte ale țării, 19 au restricții în vigoare din cauza nivelurilor ridicate de cazuri de coronavirus. În zonele respective, numărul de elevi autorizați să se adune într-un singur loc va fi limitat. Directorii de școli vor avea, de asemenea, autoritatea de a trece la modele de învățare virtuală sau de învățare-hibrid dacă sunt detectate cazuri de coronavirus în școlile lor.

Danemarca
Școlile daneze au fost redeschise pentru un nou trimestru pe 10 august, însă mulți elevi s-au întors deja în primăvară, deoarece restricțiile introduse rapid în țară și scăderea ulterioară a cazurilor de coronavirus i-au permis redeschiderea școlilor.
Când s-au redeschis școlile, copiii au fost împărțiți în grupuri mai mici de câte 10-12, au fost organizați astfel încât să respecte 2 metri distanță în clasă și s-au spălat pe mâini cel puțin la fiecare oră și jumătate.
Guvernul a stabilit recomandări generale, dar a permis municipalităților flexibilitate în implementarea regulilor. „Am spus membrilor noștri să coopereze cu municipalitățile locale, astfel încât grijile și gândurile cadrelor didactice să fie luate în considerare la toate nivelurile”, a spus Dorte Lange, vicepreședinte al Uniunii Profesorilor Daneze.
Copiii și profesorii nu au fost obligați să poarte măști – iar Danemarca nu a observat o creștere a infecțiilor după redeschiderea școlilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.