fbpx

Când ești pus la încercare, se vede cine ești cu adevărat

Anca Moraru, director executiv la Liceul Teoretic Național

A venit vacanța de Paște într-o perioadă complicată și în care toată lumea trece printr-o teribilă încercare. Este momentul să tragem aer în piept și să ne uităm în spate la ultimele trei săptămâni și jumătate de cursuri în format online.

La Liceul Teoretic Național fiecare dintre noi și-a reinventat meseria în această perioadă. Totul a fost diferit, de la proiectarea didactică, la sistemul de monitorizare a activității. A fost greu? Fără îndoială! A fost perfect din prima? Nicidecum! Este perfect acum? Așteptăm feedback în continuare :-).

 

Se spune că atunci când ești față în față cu o situație nouă se vede persoana care ești cu adevărat. Dincolo de ceea ce faci, este importat cum și de ce alegi să faci un anumit lucru. Și nu aș vrea să intrăm în vacanță fără să spun că ceea ce s-a văzut din partea colegilor mei, a elevilor și a părinților a fost implicarea, colaborarea și curajul. Implicarea într-o activitate ce, peste noapte, s-a transformat din ceva atât de familiar în ceva ce a trebuit încercat, ajustat, încercat din nou și tot așa în fiecare zi, până când a devenit din ce în ce mai ușor, din ce în ce mai natural.

Nevoia de a colabora între noi a devenit dintr-o dată mai evidentă și totodată o sursă de confort. Iar curajul, da, curajul de a ne imagina și de a transforma apoi în realitate un plan care ne-a ținut împreună, într-un moment în care cel mai important lucru era să ne distanțăm unii de ceilalți.


Aș vrea să vă spun tuturor cum colegii mei profesori s-au angajat să își continue activitatea, să nu întrerupă relația cu clasele lor: fără proceduri oficiale, fără ghiduri avizate, fără catalog, pe baza unui plan de activitate la care au contribuit cu toții. Dacă acest lucru nu dovedește pasiunea pentru profesie, sincer, nu pot spune ce altceva ar dovedi-o. Îmi este greu să îmi imaginez că în toată această perioadă există o altă categorie profesională ce a fost nevoită să schimbe la fel de mult din rutina profesională pentru a se adapta la munca de acasă. Dar ceea ce știu cu siguranță este diferența uriașă dintre a striga catalogul în clasă și în mediul online.

Aș vrea să recunosc și efortul părinților și să menționez că suntem conștienți cât de mult din rolul școlii a fost preluat acum de familii. Aprecierea întregii echipe merge către familiile care au învățat în aceste săptămâni ce au de făcut pentru ca elevii să poată participa la lecții.

Elevii au fost cei se s-au adaptat cel mai ușor la schimbare. S-a dovedit ce intuiam cu toții că pentru ei tehnologia este cea de a doua natură. Dar chiar și așa, într-un moment al vieții când ai nevoie ca de aer de interacțiunea cu colegii și cu prietenii a fi fizic departe, a te vedea doar prin intermediul camerei, a învăța în foarte puțin timp noi reguli de care să ții cont, a petrece mult mai mult timp în fața calculatorului nu poate să fie chiar așa de ușor. Și totuși au făcut-o, și-au instalat colțul de învățare și au continuat să fie curioși ce le va aduce fiecare nouă întâlnire cu colegii și profesorii. Și au învățat să gestioneze comunicarea prin tehnologie și să rezolve problemele tehnice apărute.

Și, oferind susținere și ghidaj de specialitate, colegii din echipa tehnică ne-au asistat pe toți, cu răbdare, pentru a putea să facem tot ce ne-am propus, iar colegii din echipa administrativă au făcut tot ce au putut pentru a pune pe picioare proceduri diferite de lucru, potrivite pentru munca de acasă și pentru a ne menține conectați în mediul online cu știri și informații în ambele sensuri.

Colegii consilieri școlari au fost prezenți peste tot, cu explicații și sprijin, aducând calm și ghidându-ne ușor pe toți către o mai bună cunoaștere de sine, cu puncte forte și cu nevoi de învățare, cu momente de triumf și frustrare, într-o perioadă a vieții noastre în care am resimțit mai mult disconfortul decât confortul, mai mult teama decât siguranța, mai mult am avut întrebări decât am găsit răspunsuri.

Rămânem conectați și în cele două săptămâni de vacanță ce urmează. În această perioadă ce va conta cel mai mult este relația, conexiunea și nevoia de a ști unii despre ceilalți că suntem bine. Activitățile propuse pentru perioada vacanței au rolul de a ne menține conectați, în legătură cu o comunitate căreia îi aparținem, de care suntem mândri și pe care așteptăm cu nerăbdare să o revedem cât mai curând și altfel decât printr-un ecran de laptop.

Aprecierea mea pentru toți cei din echipa LTN, colegi, elevi și părinți, este mult mai mare decât am putut exprima acum în cuvinte și sper ca toți să simți că nu sunteți singuri și că faceți parte dintr-o comunitate în care fiecare om este important.

Vacanță frumoasă tuturor!


Liceul Teoretic Naţional este acreditat pentru toate nivelurile de școlarizare prin Ordinele MEN nr. 4615/2017 și 4947/2018.


Dacă ai ajuns până aici, poate te interesează și

Educația în vremea coronavirusului, la Liceul Teoretic Național

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.