fbpx

Calendarul Științific editat de ASUR a ajuns la a 11-a ediție

Calendarul Științific, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de popularizare a științei, a ajuns la a 11-a ediție. Editat anual de ASUR, calendarul conține informații din știință și este distribuit gratuit în școli din întreaga țară.

Recent a fost lansată o campanie de crowdfunding, care își propune să strângă suma de 22.000 lei, bani de vor fi folosiți pentru tipărirea și distribuirea a minim 15000 de exemplare din calendar. Dacă doriți să sprijiniți proiectul și, totodată, să primiți calendarul acasă, accesați https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2021

Calendarul Științific este unul dintre proiectele de tradiție ale ASUR, unic în România, menit să popularizeze informațiilor despre micile și marile descoperiri științifice care ne-au schimbat viața.  În fiecare an, voluntarii ASUR colectează informații despre evenimentele importante din știință, despre descoperirile și invențiile care ne schimbă viața. Informațiile sunt apoi sortate, iar 365 dintre ele ajung să fie publicate într-un calendar. Calendarul este tipărit ca un poster A1 în câteva mii de exemplare. Apoi, calendarele sunt distribuite în școli și licee din întreaga țară. În plus, persoanele care contribuie la realizarea proiectului vor primi câteva exemplare acasă.  

Peste 110.000 de exemplare au fost distribuite către școli în anii trecuți,  iar alte mii de calendare au ajuns la oameni interesați de cunoaștere. Proiectul a fost inițiat în 2010, iar de atunci informațiile au fost actualizate și completate anual, iar grafica a avut o temă diferită în fiecare an. Calendarul cuprinde informații despre cercetători și descoperiri din diverse ramuri ale științei, precum fizica,  matematica, biologia, astronomia, chimia, informatica sau medicina.

”Calendarul are deja fani în toate colțurile țării, chiar și în afara ei. Ultimele ediții au fost finanțate integral prin crowdfunding, cu ajutorul a sute de susținători. Succesul proiectului a depășit granițele țării, calendarul fiind deja replicat în Scoția și Spania, urmând ca în curând să apară alte versiuni ale lui în Polonia și Germania. La noi în țară, mii de elevi și profesori așteaptă la fiecare final de an noua ediție a calendarului, deoarece proiectul promovează oamenii care au contribuit la evoluția omenirii și a devenit o adevărată sursă de inspirație pentru elevii din toate colțurile țării. Și considerăm că este cu atât mai important să îl realizăm în continuare, cu cât pandemia din acest an a dovedit încă o dată cât de importantă e știința în viața noastră și cât de importanți sunt cercetătorii pentru bunăstarea unei societăți. ” a declarat Monica Belițoiu, coordonatoarea proiectului.  

Persoanele care doresc să sprijine financiar acest proiect o pot face accesând pagina campaniei: https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2021 și selectând suma cu care doresc să contribuie, începând cu 10 lei. Plata se poate face online cu cardul, prin transfer bancar sau prin sms. Banii strânși în cadrul campaniei de crowdfunding vor fi utilizați pentru tipărirea și distribuirea calendarelor la școli și licee din întreaga țară.

Informații din Calendarul Științific sunt disponibile și online, pe siteul www.calendarstiintific.ro, împreună cu articole interesante despre descoperirile științifice, dar și fișe de lucru pentru elevi, inspirate din Calendar. 

În ultimii ani, pe lângă Calendarul Științific, ASUR a derulat și alte proiecte de popularizare a științei, precum Bucharest Science Festival, Zilele Știintei (la Adjud, Piatra Neamț, Râșnov și Timișoara), Darwin Weekend Brașov, Școala Curioșilor și nenumărate conferințe. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.