
Calendarul Științific, proiectul educațional cu impact național realizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), revine în 2025 cu o nouă temă captivantă: Lumea Naturală.
Ajuns la cea de-a 15-a ediție, calendarul este distribuit gratuit în școli din toată țara și aduce zilnic informații științifice, descoperiri fascinante și evenimente care stimulează curiozitatea elevilor și profesorilor. Cei care doresc să sprijine proiectul și, totodată, să primească acasă calendarul, o pot face accesând https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2025.
Ediția 2025: O aventură educațională în Lumea Naturală
Tema din acest an își propune să aducă în prim plan minunile naturii, explorând ecosistemele, biodiversitatea și fenomenele naturale care ne înconjoară. Fiecare zi din calendar este dedicată unei noi descoperiri, fie că vorbim despre cercetători care au schimbat lumea, de animale spectaculoase, plante rare sau fenomene naturale de impact. În plus, ilustrațiile originale, create de ilustratorul Georgian Constantin special pentru calendar, completează acest concept și aduc un plus de atractivitate fiecărei pagini.
Crowdfunding pentru educație
La fel ca în edițiile anterioare, Calendarul Științific este finanțat prin crowdfunding, iar sprijinul comunității este esențial. Până acum, campania a atins 50% din obiectivul necesar pentru tipărirea și distribuirea a 15.000 de calendare în școlile din România. Cu toate acestea, mai avem nevoie de sprijin pentru a ne atinge scopul. Fiecare donație contribuie direct la educația tinerilor și oferă posibilitatea de a alege școala în care vor fi trimise calendarele.
„Calendarul Științific este mult mai mult decât un poster cu date și evenimente – este o fereastră zilnică către minunile științei. Este menit să inspire și să trezească curiozitatea, să îi conecteze pe elevi cu lumea fascinantă care ne înconjoară. Ediția din 2025, cu tema Lumea Naturală, va fi o călătorie extraordinară prin ecosisteme și biodiversitate, o experiență care sperăm să fie cât mai plăcută atât pentru copii, cât și pentru profesorii lor.” a declarat Monica Belițoiu, coordonatoarea proiectului.
Cum poți contribui?
Oricine poate susține Calendarul Științific prin donații directe pe pagina de crowdfunding, alegând astfel să trimită calendare gratuite în școli din întreaga țară. În plus, susținătorii beneficiază de recompense, de la calendare de birou personalizate, până la diplome de susținător și posibilitatea de a recomanda școli unde să fie trimise calendarele.
Educația la un click distanță: accesibil online și pe mobil
Pe lângă varianta tipărită, destinată școlilor, Calendarul Științific va fi în curând accesibil și online pe site-ul www.calendarstiintific.ro, unde elevii și profesorii vor găsi articole suplimentare, fișe de lucru și activități inspirate din descoperirile prezentate. De asemenea, Calendarul Științific 2025 va fi disponibil și sub formă de aplicație mobilă, aducând știința și mai aproape de tinerii din România.
Despre ASUR
Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării educației științifice și a valorilor umaniste. Calendarul Științific, unul dintre cele mai longevive proiecte ale ASUR, a devenit un simbol al popularizării științei în România, fiind replicat și în alte țări precum Scoția, Spania și Polonia. În ultimii ani, pe lângă Calendarul Științific, ASUR a derulat și alte proiecte de popularizare a științei, precum Bucharest Science Festival, Salonul de Știință al Școlilor, Zilele Știintei (la Adjud, Piatra Neamț, Râșnov și Timișoara), Darwin Weekend Brașov, Școala Curioșilor, For a Better Future, Sciencivicus și nenumărate conferințe.