fbpx

Cadoul pentru ”doamna”. Pasul mic și periculos de la ”dar” la ”mită”

de Oana Dobre-Dimofte, fondator Educație Privată

Pe măsură ce se apropie o zi festivă, grupurile de whats’app ale părinților și telefoanele încep să zbârnâie, după ce apare întrebarea la care se așteaptă toată lumea: ”Ce să luăm anul acesta pentru învățătoare/dirigintă/restul profesorilor?”. Mai mereu, există un ”comitet” foarte hotărât și darnic, care încearcă să impună ideea că e nevoie de un cadou consistent, cu două argumente posibile: ”doamna merită acest gest” sau ”să nu aibă copiii probleme”. De aici și până la propuneri de cadouri exorbitante, precum vouchere la magazine scumpe, bijuterii valoroase sau chiar mii de lei pe card mai e un singur pas.

Există, aproape întotdeauna, și părinți mai rezervați. Sunt cei care nu cred că unui cadru didactic i se cuvine automat o ”atenție” consistentă, pentru că nu există nicio legătură între calitatea procesului didactic și o răsplată de genul acesta. Desigur, un mic dar simbolic, de exemplu un buchet simplu de flori, este întotdeauna binevenit, dacă rămâne exact așa: simbolic și sincer. Din orice perspectivă etică am privi, noțiunea de a dărui dispare atunci când gestul este rezultatul unei obligații. Un cadou impus de teamă sau sub presiunea grupului nu mai este un cadou și nu are nici cea mai mică legătură cu simbolurile și spiritul sărbătorii. Astfel de daruri se apropie mai degrabă de statutul mai prozaic de ”foloase necuvenite” sau chiar mită, atunci când generează cel mai mic privilegiu pentru copiii ai căror părinți exagerează cu generozitatea.

Mai mult, chiar din punct de vedere legal, cadoul-obligație este sancționat. Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar prevede, la articolul 5, că este interzisă ”solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”. 

Mai departe, este o decizie pe care fiecare părinte o ia în funcție de ce repere are.  Dacă integritatea este un reper etic important, atunci este ușor de înțeles necesitatea de a combate presiunea celorlalți părinți sau chiar a cadrelor didactice mai îndrăznețe, care pretind atenții generoase. Iar dacă ne dorim să avem un copil care să nu cedeze constrângerilor imorale la vârsta adultă, este un moment potrivit să îi oferim cel mai bun exemplu. Și să îi explicăm că va avea exact drepturile pentru care este dispus să lupte.

Din fericire, există și profesori care susțin această luptă pentru integritate, care poate părea mică, dar are șanse de a produce efecte importante. Vă invităm să citiți argumentele lor și poate vor da curajul necesar de a spune NU, atunci când alții încearcă să vă oblige să transformați cadoul într-o formă de mită ascunsă sub poleiala unui cadou exorbitant.

”Un profesor nu vede așezați în bănci 30 de Moși Crăciun mici!”

Cadouri de Crăciun pentru profesori. Mesaj de la catedră: Felul în care strigați Vine Doamna! Nu Profa, printre cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.