
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că profesorii ar trebui să reflecteze la faptul că elevii din clasele a XI-a și a XII-a ar trebui să fie tratați diferit în privința abordării educaționale.
”Poate e bine ca în acest context, în care, sigur, acesta e trendul internațional, dar nu din acest motiv, am spus hai să venim cu o propunere care să creeze contextul profesorilor și directorilor să poată face acest lucru. Pentru că, dacă stăm și ne uităm, reproșurile principale ale colegilor cadre didactice din ultimii ai au fost: <Eu aș face lucrurile altfel, dar programa mă îngrădește>, <Cum pot eu să îmi fac programa, când el vine într-a noua și de-abia știe să adune>, <Conținuturi prea încărcate>, <Alerg prin materie>, deci cred că sunt lucruri pe care le-ați auzit foarte mult.
Și, atunci, ne-am dat seama de unde apare acest lucru. Poate nu toți colegii aleargî prin materie, dar sunt sigur situații în care ei aleargă prin materie. Și, atunci, a avea o programă unică pentru toate tipurile de copii din țara asta, vorbim de la 17 ani în sus, că înainte au trunchi comun similar, inclusiv într-a noua și într-a zecea, 21 de ore din 30… Vorbim de ultimii doi ani. Poate ar trebui să ne gândim că acești copii ar trebui tratați cumva diferit și adaptați la situație”, a declarat Bogdan Cristescu, la dezbaterea referitoare la noile planuri-cadru organizată de FSE Spiru Haret.
”Dacă ar fi să mă întrebe cineva, în câteva cuvinte, ce aș dori eu schimbat în contextul educațional în care profesez de 30 de ani, aș spune că faptul că noi încercăm să avem un Pat al lui Procust. Încercăm să avem un sistem de educație care să fie valabil peste tot și să meargă la fel peste tot, în realitate, punând sarcina adaptării lui la particular pe directori și pe profesori.
Și, atunci, am spus NU”, a adăugat secretarul de stat.
clasele a XI-a și a XII-a