fbpx

Bacalaureat 2023. Zeci de lucrări anulate la C.N. Gheorghe Șincai, pentru că elevii ar fi scris un cuvânt mai jos decât trebuia

Zeci de lucrări de bacalaureat ale elevilor care au susținut examenul la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au fost anulate, pentru că elevii ar fi scris un cuvânt mai jos decât considerau membrii comisiei că ar fi trebuit.

Elevii au primit dreptul de a relua rezolvarea lucrărilor, însă au avut la dispoziție un timp mult mai scurt decât cel acordat inițial la examen.

Profesoarele Alexandra Chirea și Silvia Mușătoiu au relatat situația. 

Contactați de Educație Privată, reprezentanții Ministerului Educației au confirmat incidentul și au transmis că au solicitat o situație de la comisia responsabilă cu bacalaureatul la nivelul ISMB. 

Relatarea făcută de profesoara Alexandra Chirea: 

Mai stiti acum 2 ani, cand va spuneam ca asistentii supraveghetori faceau exces de zel si bagau spaima in copiii bine pregatiti si gata de examen? Atunci o eleva a avut, insa, parte de un presedinte de comisie care era un bun educator si care a intervenit si a pus la punct profii asistenti care faceau exces de zel. Anul asta, insa, alti copii, la fel de buni, la fel de pregatiti, au parte nu numai de profi supraveghetori care ii considera din start niste infractori (o fetita a fost pusa sa se descalte de la intrare, ca aveau adidasii ceva scris pe ei din fabrica, of course), dar si de o comisie intreaga plina de zel, care anuleaza lucrari din motive absurde. Cand un copil spune ca nu doreste sa rescrie lucrarea, pac, primeste o stampila fix pe mijlocul lucrarii, un fel de na, acuma trebuie sa o rescrii. Explica mai jos Silvia Musatoiu, ca io deja am prea multe zdruncinari de neuroni:

„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul ”DE” din ”proba de…” -adică titlul – fie puțin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor.

N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării. Au fost nevoiți să rescrie lucrarea, fără timp suplimentar, lucru care a condus la diminuarea timpului la jumătate.

Aflu, de la unul dintre copii, că ministerul a și răspuns la sesizarea lor, cum că n-ar fi fost decât 6-7 lucrări anulate pe centrul de examen (FALS!), că este în avantajul lor să nu fie suspectate lucrările că ar avea semne și că NU a fost afectat timpul alocat probei pentru niciun elev. FALS, din nou! Există lucrările anulate în centru și se pot verifica (trei-patru pagini nu se redactează în 5 minute…) și mai există camerele de supraveghere care arată momentul în care le-au fost anulate lucrările. Ce face, oare, la acest moment, corpul de control al ministrului? O fi la noi la școală? Ce face, oare, comisia națională de bac? Se ocupă de schimbarea întregii comisii (inclusiv asistenții care, spun copiii, păreau și ei la fel de surprinși de valul de anulări)?
Între timp, lucrările au plecat, nimeni (dintre corectori) nu va ști de ce un copil a avut timp să scrie bine la subiectul III și a tratat superficial subiectele I și II (considerate mai ușoare). Ca de fiecare dată, în România, victima e de vinovată, iar agresorii se apără unii pe alții.
În iulie vor lua salarii mai mari, toți cei din comisia aceasta de bac, pentru ziua de azi vor fi plătiți la fel cu cei care au derulat bacul corect, cu grijă de copii. Probabil, unii dintre ei, cerșesc respect și demnitate în continuare, neștiind că primul se câștigă iar pe cea de-a doua o ai sau nu, căci niciun ban din lume nu le poate plăti.

Eu abia azi sunt în grevă, pentru protejarea copiilor de asemenea exemplare din rândul ”dăscălimii” române.
Este doar un exemplu de care am cunoștință, dar câte n-or mai fi…?!”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.