fbpx

12 mai 2004: Arheologii descoperă ruinele Bibliotecii din Alexandria

https://barbaraschwarz.files.wordpress.com/2015/08/libraryofalexandria.jpg

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este situl Bibliotecii din Alexandria, descrisă adesea drept cel mai cunoscut așezământ cultural din istoria omenirii.

Săpăturile arheologice efectuate de către o echipă mixtă poloneză-egipteană, în  regiunea mediteraneană Bruchion, au condus la descoperirea a ceea ce ar putea fi săli de lectură sau amfiteatre ale Bibliotecii din Alexandria.

https://www.britannica.com/topic/Library-of-Alexandria

Acum două mii de ani, biblioteca adăpostea lucrări ale celor mai mari gânditori și scriitori ai lumii antice. Lucrările lui Platon și Socrate și multe altele au fost distruse ulterior într-un incendiu.

Anunțul istoric a fost făcut la 12 mai 2004 de către Zahi Hawass, președintele Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, în cadrul unei conferințe care a avut loc la Universitatea din California. Acesta a declarat că descoperirile arheologice au scos la lumină 13 săli de lectură care ar fi putut găzdui până la 5.000 de studenți în total. Un element vizibil și important găsit la fiecare dintre săli era podiumul central pentru vorbitor.

„Este pentru prima dată când descoperim un astfel de complex de săli de lectură într-un sit greco-roman din întreaga zonă mediteraneană”, a anunțat Președintele Hawass.

Cea mai veche universitate din lume

Profesorul Wileke Wendrich, de la Universitatea din California, a declarat pentru BBC News Online că descoperirea este impresionantă. „Este poate cea mai veche universitate din lume” a mai spus acesta.

Alexandria a fost, din cele mai vechi timpuri, un leagăn al educației și trebuie considerat drept locul de naștere al științelor așa cum le știm noi astăzi.

La originea geometriei

Un mic sat de pescari din delta Nilului, numit Rhakotis,a fost ales de Alexandru cel Mare ca loc al noii capitale a imperiului său. Aceasta a fost capitala Egiptului în 320 î.Hr. și a devenit în curând cel mai puternic și mai influent oraș din regiune. Conducătorii săi au construit un far masiv la Pharos, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și faimoasa Bibliotecă din Alexandria.

Șurubul lui Arhimede

La Alexandria a inventat Arhimede pompa de apă bazată pe cunoscutul mecanism care-i poartă numele (NR Șurubul lui Arhimede), care este folosită și astăzi. 

Tot la Alexandria, Eratosthenes a măsurat diametrul Pământului, iar Euclid a descoperit axioma paralelelor (geometrie). Tot aici, Ptolemeu a scris Almagestul la Alexandria, cea mai influentă carte științifică, timp de 1500 de ani, despre natura Universului.

https://www.descopera.org/arderea-bibliotecii-din-alexandria/

Chiar dacă nu avem nicio dovadă că biblioteca ar fi ars cu adevărat, istoricii continuă să dezbată asupra datei incendiului, dacă acesta chiar s-a petrecut și dacă nu cumva mai multe incendii au distrus treptat biblioteca.

Primul incendiu a avut loc în anul 48 î.e.n., în timpul asediului Alexandriei când Iulius Cezar a incendiat docurile și propriile vase pentru a împiedica inamicii să-i taie liniile de comunicație. Mulți scriitori antici au relatat că focul s-a răspândit și a distrus cel puțin o parte din colecțiile Bibliotecii din Alexandria. Cu toate acestea, Biblioteca pare să fi supraviețuit cel puțin parțial sau a fost reconstruită în scurt timp.

În 1995, au început lucrările construcției Bibliotecii Alexandrina, o mare biblioteca și un centru cultural, localizată în zona sitului bibliotecii antice. Uriașul complex a fost inaugurat oficial pe 16 octombrie 2002 și a fost ridicat pentru a comemora dispărută Biblioteca din Alexandria și a reaprinde o parte din strălucirea intelectuală pe care primul centru a reprezentat-o cândva.


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Ramona Strugariu, europarlamentar: ”Educația sexuală nu e despre ciclu. E despre ieșirea din feudalism”

arheologii arheologii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.