fbpx

Arafat anunță „un plan de lungă durată” pentru predarea în școli a cursurilor de prim ajutor

captură video Europa Liberă

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, la Radio România Actualități, că este nevoie de un plan de lungă durată pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli.

”O soluție de acest gen trebuie să fie foarte bine gândită și, bineînțeles, construită. Este o soluție, este o obligație să asigurăm pregătirea în primul ajutor și în comportamentul la situații de urgență, inclusiv la școli. Toată ideea este cum acest lucru va fi implementat, pentru că trebuie să pregătești profesorii, trebuie să ai pentru anumite, să zicem, nu cursuri ci anumite sesiuni practice. Trebuie să ai manechinele, trebuie să ai absolut tot ce îți trebuie; și acest lucru trebuie să fie unul continuu, adică trebuie să aibă un plan de lungă durată care să asigure că ce începem va continua la nivel calitativ, suficient astfel încât copiii să fie învățați cum să acorde primul ajutor și cum să se comporte și în alte situații de urgență”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat de realizatorul emisiune dacă aceste cursuri vor fi obligatorii sau opționale, Arafat a răspuns: ”Asta nu discutăm acum de cum va fi soluția, pentru că soluția trebuie găsită împreună cu Ministerul Educației. Ele vor trebui să fie pentru fiecare copil o etapă prin care va trece. Deci, noi facem acest lucru cu pompierii, trecem pe la școli, ținem cursuri, dar normal acoperirea nu este una națională. În același timp, ele nu trebuie să devină o pregătire de rutină „hai să trecem prin ea și nu ne interesează ce iese”. Deci trebuie să fie ceva care să fie atractiv pentru copii, nu cineva care să vină să recite o chestie și să plece. Copilul trebuie să fie atras de aceste cursuri, de această pregătire, ca să o rețină, ca să rețină ce are de făcut în caz de situație de urgență, ca să transmită părinților, să meargă să transmită acest lucru în casă. De asta zic că nu e un lucru ușor de realizat. Trebuie analizat și gândit foarte serios modalitatea de implementare a lor în școli. Și, da, ele trebuie să fie implementate, asta e un lucru pe care îl discutăm de foarte mult timp.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.