fbpx

Aplicații mobile pentru elevi și o platformă integrată pentru școli, soluții propuse de Ministerul Educației pentru studiul schimbărilor climatice

Ministerul Educației a publicat în dezbatere publică Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice 2023-2030.

Printre soluțiile propuse de minister pentru studiul schimbărilor climatice se numără și dezvoltarea unei aplicații mobile pentru elevi, dar și o platformă integrată dedicată școlilor.

Conform documentului, dezvoltarea unor aplicații mobile destinate elevilor care să le permită acestora să monitorizeze calitatea mediului și să se protejeze în situația unor dezastre naturale este una dintre măsurile care vor fi implementate în cadrul strategiei.

Una dintre cestea este Mini Inspectorul de Mediu, care are ca obiectiv formarea de obiceiuri și consolidarea informațiilor despre mediu cu sprijinul elevilor. Elevul va primi în responsabilitate o porțiune de hartă satelitară pe care va trebui să o urmărească săptămânal și să mențină un jurnal cu privire la schimbările pe care le sesizează. În cazul în care observă o schimbare radicală (ghidat de aplicație), va putea să trimită o sesizare direct către Garda Națională de Mediu.

De asemenea, este propusă crearea a două aplicații suport care pot fi utilizate atât la clasă, cât și individual de către fiecare elev sau împreună cu familia. Ambele aplicații au ca obiectiv consolidarea informațiilor despre dezastrele naturale și formarea de reacții eficiente în cazul producerii lor.
 Pentru elevii din ciclul primar: o aplicație gândită sub formă de joc, în care elevul înfruntă provocări și participă la simulări, pentru a acumula puncte. Aplicația contribuie la acumularea și interiorizarea de informații despre dezastrele naturale.
 Pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal: Aplicația facilitează accesul la informații în vederea pregătirii pentru dezastre, ajutând elevii să conștientizeze pericolele provocate de dezastrele naturale și modul în care ar trebui să răspundă la ele. De asemenea, simulează situații de urgență și verifică cunoștințele elevilor privind măsurile care îi pot ține în siguranță. 

Autorii documentului afirmă. de asemenea, că o platformă web dedicată centralizării resurselor cheie pentru elevi și profesori este utilă în educația privind schimbările climatice și mediul, pentru creșterea gradului de accesibilitate la aceste resurse și pentru stimularea participării elevilor la acțiuni dedicate protecției mediului. Această platformă va fi integrată cu alte resurse educaționale sau biblioteci virtuale accesibile sistemului național de învățământ.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.