fbpx

Andy Varga: ”Nu suntem pregătiți de susținerea examenelor în condiții de siguranță”

Andy Varga, eleva din clasa a XII-a care a susținut public susținerea examenelor naționale, dar și alte inițiative civice ale elevilor, a transmis către Educație Privată un mesaj în care critică deciziile recente luate de autorități în privința Evaluării Naționale și a Bacalaureatului. 

Publicăm textul, integral:

Deși consider în continuare că echivalarea mediilor este mai mult decât dezavantajoasă, nu mi se pare normal nici ceea ce se întâmplă și ce decizii se iau; ba mai mult, CUM se iau!

Concluzia pe care o trag eu din toate cele întâmplate este că nu suntem pregătiți de susținerea examenelor în condiții de siguranță.

Ceea ce fusese anunțat inițial era cel puțin un început, chiar dacă nu erau măsurile perfecte. Dar acum se modifică dintr-o dată totul și unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure nimic și nici nu mai contează câți elevi sunt în sala de clasă, atâta timp cât se păstrează o distanța de 2 metri între ei. Pe deasupra, într-o zi s-a anunțat că elevii nu mai trebuie să poarte mască, iar o zi mai târziu s-a anunțat că, la insistențele părinților (aceeași părinți care au insistat și să se anuleze examenul, dar asta nu a mai fost luat în considerare) se reintroduce obligativitate purtării măștilor de către elevi.

Și dacă ești elev cu probleme respiratorii? Dacă ești elev care suferă de atacuri de panică și de anxietate? Atunci, nu vă supărați că întreb, cum mama supărării respiri prin masca aia 3 ore, la 25+ grade Celsius într-o încăpere, în timpul unui examen care îți decide viitorul?! Asta excluzând faptul că oricum emoțiile sunt imense când te confurnți cu un astfel de examen și faptul că masca aceea îi va afecta și pe ceilalți elevi, dar poate nu la fel de tare.

Și nu consider relevante argumentele cu privire la medicii care poartă mască nu știu câte ore, având în vedere că ei nu au 14-15 sau 18-19 ani, nu stau în săli cu 30° C și mai primesc și bani. Cât despre faptul că nu mai sunt obligatorii dezinfectantele la intrarea în sălile de clasă, din nou, consider că s-a luat decizia din lipsa posibilității de a oferi aceste dotări. Dar le-a trebuit cam o lună să ne comunice asta…indirect, bineînțeles!

Și ajung la ultimele mele „curiozități” cu privire la circul care se petrece acum în învățământ:

1. Ce faci dacă ai temperatura peste cea prevăzută până acum? Cum își dă seama cineva dacă ai temperatura mai mare din cauza COVID-19, din cauza emoțiilor, din cauza ovulației (la fete), din cauza unei dureri de măsea (preluat dintr-un articol)? Cum își dă seama cineva dacă elevul trimis acasă pentru că „are febră” reprezintă sau nu un pericol, sau dacă cel lăsat în sala de examen este asimptomatic și a trecut „testul temperaturii” pe nedrept?

2. Cum visăm la examene, dacă în condițiile actuale cei mai mulți elevi au decis să nu se prezinte la pregătiri în perioada 2-12 iunie? Poate la unii e din lene, poate la unii e pentru că se pregătesc mai bine acasă, dar dacă nu e așa?

3. Când ne vom opri din a-i considera pe elevi doar niște numere și statistici și ne vom referi la ei ca la niște ființe umane, ca la niște omuleți în proces de creștere și dezvoltare? Contează și să comunicăm acele numere corect, totuși (a se vedea numărul elevilor fără acces la internet comunicat de MEC și cel comunicat de IRES).

4. Dacă tot am zis de elevii fără acces la internet, pe câți dintre cei cu acces la internet i-a ajutat cu adevărat predarea online? Accent pe PREDARE! Pentru că cei de a VIII-a și a XII-a cam aveau lecțiile predate deja, deci toată perioada asta a reprezentat doar recapitulare și aprofundare pentru ei; dar pentru ceilalți, cel puțin din ce am înțeles și auzit eu, a fost total degeaba, ba chiar în unele unități de învățământ nici nu s-a realizat…

Suntem oameni, avem dreptul la opinie și nu ne interzice nimeni să greșim. Important este să învățăm din acele greșeli și să ne folosim de ele pentru a îmbunătăți și dezvolta pe viitor. Indiferent ce ministru ești sau orice altă funcție ai, nu e capăt de lume să nu știi să răspunzi la niște întrebări exact în momentul în care ți se pun, dar este important să nu îți „părăsească” mintea toate aceste întrebări până nu le găsești o rezolvare.

Dacă incapacitatea de a asigura niște chestii în momentul de față o impune, echivalați media, dar asigurați-vă că peste X ani, dacă se mai întâmplă ceva, echivalarea mediilor nu va mai fi atât de nedreaptă pentru majoritatea elevilor, că notele s-au acordat cum trebuie de-a lungul anilor și că evaluările au fost relevante și corecte. Asigurați-vă că, dacă ceva asemănător se va petrece din nou, veți putea lua măsurile necesare pentru a oferi siguranță în sălile de clasă, fie că e vorba doar de cursuri, fie că e vorba de susținerea unor examene.

Andy Varga Andy Varga Andy Varga

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.