fbpx

Andreea Cornea, psiholog: Testarea virginității este o practică intruzivă și invazivă

Psihologul Andreea Cornea explică, într-un interviu acordat Educație Privată, de ce testarea virginității este o practică abuzivă și traumatizantă pentru fete. 

Cu ocazia desfășurării examenelor de bacalaureat în România, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.) a tras un semnal de alarmă asupra existenței unui tip de testare medico-legală abuzivă și traumatizantă la care pot fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginității. Printr-o paralelă efectuată între examenul maturității (examenul de BAC) și examenul de verificare a virginității care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară, a fost lansată #DeNetestat, o campanie care își propune să elimine legislativ aceste teste, considerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o încălcare a drepturilor umane.

Interviul acordat de psihologul Andreea Cornea pentru Educație Privată:

Ce efecte emoționale poate avea pentru o tânără fată un control ginecologic nedorit și impus?

O astfel de practică este intruzivă, invazivă, iar fetele pot să simtă rușine, neputință, frică, furie, umilință, lipsa de protecție, neîncredere. Poate crește nivelul anxietății, iar efectele pot fi pe termen scurt și îndelungat.

Ce trebuie să știe părinții care apelează la această practică? În ce fel poate o asemenea experiență să schimbe relația dintre copil și ei?

Este important că părinții să conștientizeze că o astfel de procedura, realizată împotriva voinței fetelor, poate fi și de cele mai multe ori este traumatizantă, iar relația dintre aceștia cu siguranță va avea de suferit, deoarece tinerele își vor pierde încrederea în părinți. Aceștia fiind, în esență, persoanele ce ar trebui să își protejeze copiii de orice ar putea să le facă rău, nu să le expună unor astfel de contexte.

3. Cum poate o tânără ai cărei părinți intenționează să o ducă la un control de verificare a virginității să se împotrivească și să-și facă părinții să se răzgândească? Are vreo șansă?

Este greu de răspuns la această întrebare, deoarece ține de foarte multe aspecte, că de exemplu: cât de mult țin cont aceștia de părerea tinerei, dacă aceștia conștientizează care sunt efectele pe termen scurt și lung (nu tocmai pozitive), dacă știu exact ce  înseamnă această procedura și așa mai departe.

Dintre tinerele care ajung la un asemenea control, câte riscă să perpetueze această practică abuzivă, în cazul în care vor deveni mame?

Nu cred că a fost realizată o statistică în această direcție și nici alte studii necesare care să poată răspundă la o întrebare că aceasta.

Cum credeți că pot fi determinați mai mulți părinți să accepte educația sexuală pentru copiii lor?

Cred că deschiderea părinților poate crește dacă aceștia înțeleg exact ce înseamnă educația sexuală, ce informații primesc copiii lor, cât de mult pot ajută aceste informații. Foarte mulți părinți încă mai cred că educația sexuală = copiii sunt învățați cum să facă sex, iar asta este foarte departe de adevăr si de ceea ce reprezintă, de fapt, educația sexuală corect realizată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.