fbpx

Andra Berceanu (FEPAL): Părinții și elevii sunt chiar îndreptățiți să fie nemulțumiți

Andra Berceanu, reprezentantă FEPAL, a transmis către Educație Privată un punct de vedere în care explică decizia organizației de a organiza un protest astăzi, la Ministerul Educației.

Ce spune Andra Berceanu:

Beneficiarii sistemului – elevii și părinții- consideră deciziile ministerului ca fiind unele care nu respectă interesul elevului.
Structura anului școlar trebuia, indiferent de situație, să țină cont de etapele procesului educațional, curba de efort, tradiții, clima, ș.a. Tocmai de aceea, în contextul creat de pandemie, toate țările au apelat la metode alternative de predare: online, hibrid sau blended learning pe perioade limitate de timp.
Ministerul Educației a desfășurat niște consultări de formă și a acționat ignorând orice principiu pedagogic, aspect semnalat inclusiv de cadre didactice și specialiști în educație.

Nemulțumirile din spațiul public sunt absolut justificate. După vacanța forțată, a existat o perioadă de peste o lună de zile care a fost ca o sesiune de examene: cu mai multe teste sumative/zi, printre care au fost intercalate și tezele. A fost o metodă de evaluare total neadaptată vârstei, care nu a respectat curba de efort. Vorbim de învățământ preuniversitar, undeva între 36 și 46 de note/elev de gimnaziu(10-14 ani) în cca 5 săptămâni de școală, în condițiile în care orele de instruire zilnice ale unui elev sunt cel puțin egale cu norma de muncă a unui adult și se întind inclusiv in weekenduri sau vacanțe. Pentru a avea randament școlar, elevului trebuie să-i se asigure niște condiții, procesul educațional trebuie să se desfăsoare într-un anumit mod. Am citit un studiu dintr-un stat din SUA la care au lucrat aproape 1 an pentru a crea un orar(!) care să fie maxim eficient pentru elevi.

Au urmat studii de impact după ce au implementat noul orar astfel încât să ateste cu certitudine că schimbările au fost benefice. Noi ce facem? Dăm peste cap structuri de an școlar peste noapte de parcă în educație se lucrează cu saci de cartofi.

Revenind, părinții și elevii sunt chiar îndreptățiți să fie nemulțumiți. Cine susține altceva ori este rupt de realitatea din școli, ori nu are capacitate să înțeleagă, ori nu prea a învățat la viața lui(de aici și lipsa capacității de a înțelege), ori nu-l interesează evoluția reală a elevilor, ce și cât acumulează, ori chiar este complice și susține modul deficitar al ministerului de a organiza sistemul educațional. Sau o combinație din toate acestea.
De cele mai multe ori, părinții și elevii sunt trădați chiar de ai lor pentru cine știe ce interese meschine.
De ceva timp, eu le tot spun părinților că suntem pe cont propriu și să nu mai aștepte să îi salveze vreun Mesia autoproclamat. Trebuie să fim uniți și să apărăm interesele copiilor noștri. Nu, nu are cine altcineva. Noi trebuie să o facem! Că ești federație, asociație, grup civic sau părinte persoană fizică. Sigur, în momentul când un parinte sau un elev atacă alți părinți sau elevi, apar semnele de întrebare. La aceste întrebări s-a răspuns deja de ceva timp. Ministerul Educației și-a construit un zid format din așa-zisa societate civilă. Cea care poate fi controlată. În funcție de ce probleme apar, aruncă pe unul sau altul în luptă. Chiar îi asmute pe unii împotriva altora atunci când vrea să scape de toți. Adică mai tot timpul.
Cei care nu acceptă rolul de mercenari-marionete, sunt marginalizați.
În esență, nimeni nu contează, în afară de păpușar – ministerul. Unii au făcut atât de multe compromisuri în relația cu această instituție încât au devenit irelevanți în ochii acestuia și nici nu mai au credibilitate în fața societății civile, ceea ce este iar doar în avantajul sistemului. În afară de a fi un păpușar cu cine îi permite, ministerul chiar nu se mai ocupă cu nimic. Avem o butaforie de sistem de educație și un simulacru de dialog social. De aici trebuie să plece discuțiile în 2022. De la minister.
În poză este o sorcovă formată din solicitările voastre la acest moment. Elevi, părinți și profesori vom sorcovi azi ministerul cu aceste solicitări.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.