Anchetă la Liceul Traian, în cazul Roxana Șerban și al plăților ilegale pentru fondul școlii

Roxana Șerban

Avocatul Poporului anunță, într-un comunicat de presă, că a deschis o anchetă la Liceul Traian din Constanța, în urma abuzurilor reclamate de eleva Roxana Șerban în chestiunea colectării ilegale a fondului școlii.

”Prin Nota nr. 608 din data de 25.10.2019, Avocatul Poporului a aprobat sesizarea din oficiu ca urmare a apariției în presa locală, dar și națională, a știrilor referitoare la faptul că o elevă a Liceului Teoretic “Traian” din Constanța a postat în mediul online un tabel care cuprindea “situa/ia colectării” fondului școlii în unitatea colară. Din tabelul prezentat de aceasta, reiese  faptul că în anul școlar 2018/2019 s-a strâns de la elevi suma de 46.100 de lei, ce urmă a acoperi cheltuielile aferente serviciului de pază a liceului, a consumabilelor, serbărilor sau medicamentelor pentru cabinetul școlii. Procentul cel mai mare din acea sumă urma să fie alocat în vederea achitării pazei instituției, un serviciu care ar fi trebuit asigurat și suportat de către administrația locală.

Reprezentanții instituției Avocatului Poporului au demarat o anchetă la Liceul Teoretic “Traian” din municipiul Constanța și au efectuat demersuri către: lnspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Constanța, cu privire la respectarea  dispozițiilor art. 49 i  art. 32  din Constituție  privind protecția copiilor și tinerilor  și a dreptului la învățătură”, afirmă Avocatul Poporului.

Instituția a formulat, în urma cercetărilor, următoarea recomandare:

Directorul Liceului Teoretic “Traian” din municipiul Constanța, ca în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, să dispună măsurile legale în vederea punerii în aplicare a recomandărilor Inspectoratul Școlar Județean Constanța, după cum urmează:

→ Trecerea celor două posturi de paznic,  existente deja, din regim de noapte în regim de paznic de zi  și renunțarea la cotizația Asociației  de părinți pentru asigurarea pazei
→ O
rganizarea concursului  pentru ocuparea celui de al treilea post de paznic;
→M
ontarea unui sistem de alarmă centralizat.
Directorul Liceului Teoretic “Traian” din municipiul Constanța va informa ‘în 30 de zile, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Constanța, cu privire la însușirea recomandării  și a măsurilor dispuse.

CONTEXT

Roxana Șerban, eleva de la Liceul Teoretic Traian din Constanța care a făcut public un tabel cu banii strânși pentru ”fondul școlii”, a afirmat, în luna octombrie, într-o postare pe Facebook, că a fost agresată de părinții din Consiliul Școlar pentru că a denunțat această practică ilegală.

Roxana Șerban a publicat și o solicitare adresată conducerii școlii, prin care cere ca banii necesari liceului să fie obținuți de conducere de la Consiliul Local, așa cum este legal, dar și revizuirea regulamentului școlar.

Anterior, potrivit publicației Constanța de Azi, ea fusese chemată în biroul directoarei instituției de învățământ, Gabriela Costea, care a admonestat-o pentru decizia de a face publică situația.

Recomandarea Avocatului Poporului, integral:

recomandare135_2019

Dacă ați ajuns aici, s-ar putea să vă intereseze:

Mesajul de 1 Decembrie al Consiliul Național al Elevilor