fbpx

Amintirile lui Mihai Șora din liceu: directorul a votat pentru Marea Unire, la Alba Iulia

Filosoful Mihai Șora a povestit, pe pagina sa de Facebook, cum era viața de elev în liceul în care a învățat. El a ținut să amintească faptul că este cu trei ani mai în vârstă decât școala, care a aniversat, ieri, 100 de ani de la înființare:

Dragi prieteni,

acolo unde vedeți desenat omulețul zâmbitor era clasa mea: prima pe dreapta, cum intrai în Liceu, după cancelaria profesorilor. Se întâmpla în cursul inferior (clasa a cincea de astăzi). Am trecut apoi la etaj; fereastra se afla pe partea laterală a clădirii și dădea spre un câmp de porumb, peste știuleții căruia ne zgâiam la fortăreața numită Liceul de fete „Carmen Sylva“.

Ieri am primit această carte poștală de la profesorul Tihomir Milin și mă tot uit la ea. Pentru mine, reprezintă mai mult decât o clădire. Zidurile nu s-au schimbat, păstrează și astăzi rigoarea simetrică, o anumită sobrietate a liniei. Dar între imaginea concretă a acestei sobrietăți și orice altă fotografie recentă, în culori mai vii sau mai palide, s-au scurs o sută de ani. O sută de ani de învățământ în limba română, pe care Liceul meu – „Constantin Diaconovici Loga“ din Timișoara – i-a împlinit ieri, 7 august 2019.

Imaginați-vă un tânăr profesor de 34 de ani, cu studii de Litere la Cluj, unul dintre acei deputați care, la 1 decembrie 1918, în Alba Iulia, votaseră unirea Transilvaniei cu Țara, un tânăr profesor, așadar, care, în ziua de 7 august 1919, depune – în fața Prefectului – jurământul de credință și, devenind director al Liceului, își ia răspunderea de a lumina mințile a zeci de copii din Timișoara și din împrejurimi. Se numea Silviu Bejan și a fost un om destoinic, un patriot. Despre asemenea oameni se spune că ar putea ține, pe umerii lor, o lume întreagă. Și se mai spune că ei sfințesc locul.

Avem nenumărate motive să fim încrezători, dragi prieteni, de n-ar fi decât faptul că mult invocatei „disoluții“ a Statului român îi răspund zilnic isprăvile unor oameni la fel de vrednici precum, odinioară, profesorul Silviu Bejan. Sunt cei ce se străduiesc să salveze patrimoniul aflat în grija lor, să-l însuflețească și să-l transmită celor care vin după ei.

Îi mulțumesc din inimă Domnului Tihomir Milin pentru sârguința dumnealui, pentru tot ce face, la rându-i, ca profesor de limba română și păstrător al valorilor Liceului meu.

La mulți ani, dragi logani!
Vă îmbrățișez cu toată dragostea, în așteptarea revederii.

Mihai Șora
8 august 2019

P.S. Și, desigur, nu uit de haștagul #cutreianimaimarecaLiceulmeu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.