
Scriitorul Mircea Cărtărescu, aflat în prim-plan în urma respingerii sale din Academia Română, a mulțumit celor care i-au fost solidari, inclusiv scriitori, jurnaliști și cititori.
„În ultimele zile am fost copleșit de căldura și solidaritatea lumii noastre culturale față de mine. Vreau să mulțumesc aici, cu toată gratitudinea, tuturor celor care, din Academia Română, din presă și de pe rețelele sociale, mi-au fost zilele acestea alături”, a transmis scriitorul într-o postare pe Facebook.
Duminică, Mircea Cărtărescu nu a obținut calitatea de membru corespondent al Academiei, deși Secția de Filologie îl propusese cu unanimitate de voturi. Conform declarațiilor Rodicăi Zafiu, președinte interimar al secției, scriitorului i-a lipsit un singur vot pentru a atinge pragul necesar de 74 de voturi. „Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susținut cu multă căldură de secție”, a declarat aceasta pentru EduPedu.
Respingerea lui Mircea Cărtărescu din Academia Română a readus în discuție criteriile de selecție din forul academic și raportarea acestuia la valorile literaturii contemporane.
În cadrul forului academic, principalele voci care s-au opus validării lui Cărtărescu au fost Valeriu Matei, membru de onoare și director al Editurii Academiei Române, și Nicolae Breban, membru titular. Cei doi au susținut, într-un interviu pentru HotNews, că, deși este un scriitor valoros, acesta „nu este de nivelul Academiei” și că ar fi „adus insulte poporului român”.
Decizia a generat numeroase reacții în spațiul public, inclusiv critici la adresa Academiei Române. Ana Blandiana, membru corespondent al forului, și-a exprimat regretul față de rezultatul votului, în timp ce scriitorul Radu Vancu a lansat o critică dură, afirmând că Academia este „locuită de spiritul naționalismului extremist de rit georgist” și că acest episod reflectă un eșec al conducerilor instituției din ultimii 30 de ani, potrivit News.ro.
O trupă de rock alternativ din Peru și-a numit prima piesă după Mircea Cărtărescu