fbpx

Afterschool la Iaşi, o industrie paralelă cu școala. ISJ nu are o evidență, nimeni nu verifică predarea

sursă foto: Freepik

Estimări citate de jurnaliștii de la Ziarul de Iași arată că între 30% și 40% dintre elevii de școală primară din oraș participă la activități de tip afterschool.

Conform documentării realizate de publicația citată, această industrie are, însă, lacune mari de reglementare.  

Purtătoarea de Cuvânt a ISJ Iași, Antonina Bliorț, a explicat pentru Ziarul de Iași că activitățile de pregătire de tip afterschool sau before school (pentru copiii care învață în tura de după-amiază) nu sunt înregistrate oficial la Inspectoratul Școlar: „Activitățile de tip after school sau before school nu sunt în evidența Inspectoratului Școlar Județean Iași. Nici în cazul afterschool-urilor private nu există o evidență ținută de noi și nici nu este nevoie de autorizația ISJ. Calitatea predării nu este verificată de ISJ, fiind cel mai probabil analizată de beneficiarii serviciilor”.

Potrivit reprezentantei ISJ Iași, nu se cunoaște nici numărul exact al afterschool-urilor organizate, nici numărul cadrelor didactice care supraveghează copiii la afterschool. Ce se știe însă la nivelul inspectoratului școlar este că există în școlile din Iași două unități de învățământ care oferă programul „Școală după Școală”. „Programul Școala după Școală, aprobat prin Ordinul de ministru nr. 5349/07.09.2011, cu modificările și completările ulterioare, se desfășoară în municipiul Iași în două unități de învățământ: Școala Primară „Carol I” și Școala Gimnazială „Alecu Russo”. Programul este complementar activității școlare obligatorii și oferă oportunități de învățare formală și non formală pentru consolidarea competențelor, învățare remedială și accelerare a învățării prin activități educative, recreative și de timp liber”, a precizat Antonina Bliorț.

“În cazul fetiței mele, erau două clase de la școală care s-au organizat să li se ofere programul de afterschool de către învățătoarea lor. Veneau cam 30% dintre copiii înscriși în cele două clase. Până ne-a reclamat cineva și a trebuit să găsim o sală de închiriat. Tot noi, părinții, am aranjat cu firma de catering să aducă mâncarea, învățătoarea avea PFA”, a povestit din proprie experiență Dan Căruntu, tatăl unei eleve din Municipiul Iași.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.