fbpx

Adevărul despre cât stau profesorii la cafea în cancelarie

de Petruț Rizea, profesor pentru învățământul primar și psiholog

Așa mă plictisesc când tot aud tot felul de opinii „fundamentate” și „atent argumentate” despre cum stau profesorii la cafea în cancelarie și despre cât de mult timp liber au, cu care nu știu ce să facă, desigur.
Pentru ei, explic cum activitatea profesională a unui cadru didactic nu se încheie brusc după ce și-a terminat programul, așa cum pentru un corporatist sau pentru orice alt muncitor, a părăsi biroul/spațiul în care lucrează după câteva ore înseamnă că va pleca acasă să se odihnească.

„Portmoneul” responsabilităților și sarcinilor pe care le au de îndeplinit profesorii este plin, iar timpul alocat acestora depășește, de cele mai multe ori, orarul lor.

Pregătirea lecțiilor, confecționarea materialelor, discuțiile cu părinții, realizarea documentelor și stabilirea unor planuri de acțiune (în funcție de context), dar și formarea continuă (pentru că vrem să fim cei mai buni dascăli pentru copiii noștri) ocupă o mare parte din acel „timp liber” despre care au grijă tot mai mulți „părerologi minune” să vorbească fără vreo urmă de logică în afirmații sau fără a avea vreo documentare clară în prealabil.

În teorie, lucrurile par ușoare iar impresia lăsată stârnește un val de opinii „la cald”, reacții instinctuale, primitive, atitudini care nu reflectă realitatea tocmai din cauza absenței obiectivismului și a unei perspective critice după care societatea noastră suferă profund.

Tot în teorie, există un program stabilit, îți predai conținuturile și apoi ai plecat.
Pe teren, lucrurile stau altfel, iar dacă noi alegem să le ducem la bun sfârșit pe toate (indiferent dacă țin sau nu de rolul nostru, de atribuțiile noastre sau dacă ne acaparează viața privată/ de familie a fiecăruia) este pentru că, înainte de toate, respectăm ceea ce ne-am promis inițial, să fim surse de inspirație și modele în viața elevilor noștri și să înțelegem importanța pe care o avem în dezvoltarea lor și în clădirea viitorului acestora, ci nu pentru că profesorii aleg viața de catedră pentru „iunie, iulie, august”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.