Actorii Teatrului Evreiesc de Stat joacă sub protecția jandarmilor, după amenințări cu moartea pe TikTok

facebook.com/teatrulevreiesc

Premiera spectacolului „Neguțătorul din Veneția”, desfășurată la Teatrul Evreiesc de Stat pe 7 și 8 februarie, a avut loc sub supravegherea jandarmilor, după ce instituția și actorii au primit amenințări cu moartea pe TikTok.

Mesajele incitau la violență și anunțau atacuri mortale asupra teatrului, relatează Antena 3. Totul a început pe 2 februarie, când un cont de TikTok, numit „Filip Popescu”, a postat o fotografie a clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, alături de un mesaj cu puternice accente antisemite. Contul, ale cărui postări sunt scrise greșit în limba română, are peste 3.000 de urmăritori și 64.000 de like-uri.

Comentariile ce conțin amenințări explicite cu moartea au escaladat rapid. Un alt cont, „Nenothu”, cu peste 800 de urmăritori și mii de like-uri, a publicat mesaje în care îndeamnă la violență împotriva evreilor.

Reacțiile autorităților

Andrei Munteanu, directorul Teatrului Evreiesc, a confirmat că a anunțat Poliția și Jandarmeria. „Toate organele competente au aceste capturi. Plângerea a fost făcută de o persoană fizică. Am anunțat toate autoritățile pentru a asigura securitatea angajaților și a spectatorilor”, a precizat acesta.

Jandarmeria Română a confirmat prezența echipajelor sale la evenimentele teatrului. „Jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție au în itinerarul de patrulare obiectivele evreiești. Pe 8 februarie, un echipaj de jandarmi a staționat în zona Teatrului Evreiesc, întrucât se desfășura o activitate cu public numeros”, a declarat Ana Maria Burchi, purtătoarea de cuvânt a instituției.

O apropiată a actriței Maia Morgenstern a depus o plângere la Poliție. „Nu din partea teatrului (a fost făcută plângerea către autorităţi – n.r.). Vreau să fie clar! Nu din partea teatrului, lucru care mă îngrijorează şi mă întristează. Atâta vreme cât am fost la conducerea instituţiei şi au existat ameninţări explicite: «venim peste voi şi vă dărâmăm, vă dăm foc acolo!», eu am făcut plângere penală. Fiecare manager are, însă, libertatea, dreptul, conştiinţa sa de a adopta o anumită atitudine sau alta. Personal, sunt împotrivă, asumându-mi critici, ironii, derizoriul: «Haide, dom`le, te plângi din orice! Ai mai găsit un motiv să te bagi în seamă!» Nu sunt erou, nu am pretenția că nu mi-e greu. Deci chiar îmi este foarte greu. Când atrag atenţia asupra unor astfel de derapaje, mi se pare periculos, n-o iau în glumă.

Ne aflăm între aceste două mari întrebări: «cum a fost posibil?» Şi «de ce aţi tăcut, mă? De ce nu reacţionaţi?» Vorbesc de evenimente de tristă, îngrozitoare, cumplită amintire; coşmărească amintire. «De ce aţi tăcut, mă, şi nu vorbiţi?» Suntem… văicărişti. Nu vorbim, suntem nepăsători, laşi, struţi… Sunt mânioasă. Consider că e nedrept. Ameninţările «să venim, să dărâmăm clădirea…»

Premiera spectacolului «Neguţătorul din Veneţia» s-a desfăşurat sub aceste auspicii. Nu mă pot preface că nu ştiu. Sub acest spectru ne desfăşurăm activitatea cât putem de bine. Cât pot eu de bine. Sunt actriţă şi cred că datoria mea este să menţin activitatea artistică educaţională a teatrului la standarde înalte. Dacă acum trebuie să ne desfăşurăm activitatea cu Jandarmeria, asta e”, a declarat, pentru antena3.ro, Maia Morgenstern.

Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, a atras atenția asupra intensificării fenomenului antisemit în România: „Asistăm la o recrudescență a antisemitismului, fără comparație în ultimii 35 de ani. Inacțiunea instituțiilor publice reprezintă unul dintre factorii care au condus la acest risc maxim pentru evreii din România”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.