Fundația pentru Educație Digitală, în parteneriat cu Logiscool România, a organizat evenimentul „Acces la Educație Modernă pentru Toți Copiii: Transformarea Digitală pentru Viitor”, care a a avut ca obiectiv explorarea rolului esențial al educației digitale în formarea noii generații, evidențiind importanța accesului la educație, mai ales în contextul noilor realități post-pandemice. Se estimează că 65% dintre copiii care încep școala astăzi vor lucra în profesii care încă nu au fost create.
Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Anca Hendea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Familiei și Tineretului, alături de experți în educație și reprezentanți ai mass-media. Au fost discutate realizările Logiscool din ultimii 10 ani, evidențiindu-se proiectele si programele dedicate copiilor la nivel national, cât și inițiative ce au avut ca scop asigurarea accesului egal la educația digital pentru copii din mediile defavorizate.
„Rolul instituțiilor educaționale este mai important ca niciodată. Logiscool, și-a demonstrat deja angajamentul față de educația digitală. Lansată în România în februarie 2018, rețeaua Logiscool a crescut rapid, ajungând la peste 60 de centre educaționale în toată această perioadă. Până în prezent, am format direct 60.000 de elevi prin cursuri și am expus educației digitale alți 36.000 de elevi prin activități extracurriculare. Prin cursuri, tabere și evenimente tematice de programare și robotică, desfășurate pe platforma noastră proprie, contribuim într-un mod unic la pregătirea copiilor pentru viitor”, a declarant Dana Banică, Președinte Fundația pentru Educație Digitală și Master Francizat Logiscool România.
O temă discutată în cadrul evenimentului a fost tratamentul fiscal diferențiat aplicat cursurilor de educație digitală pentru copii, comparativ cu cele destinate adulților. Fundația pentru Educație Digitală și Logiscool consideră oportună posibilitatea revizuirii regimului fiscal adresat cursurile de educație digitală pentru copiilor, astfel încât să fie asigurată echitatea fiscală în ceea ce privește serviciile adresate copiilor asa cum prevede și legislația europeană. În prezent, România aplică un tratament fiscal diferențiat care favorizează cursurile de digitalizare pentru adulți, acestea beneficiind de scutiri de TVA, în timp ce cursurile pentru copii nu au parte de aceleași facilități. Directiva 2006/112/CE a Uniunii Europene prevede că statele membre pot decide să scutească de TVA serviciile dedicate educației copiilor și tinerilor, inclusiv cursurile de formare digitală.
„Practica de acordare a scutirilor de TVA sau altor deduceri fiscale pentru organizațiile care oferă cursuri de educație digitală este larg răspândită în multe state membre ale UE, cum ar fi Italia, Spania, Finlanda, Germania, dar și în alte țări europene precum Norvegia sau Elveția”, a declarat Dana Bănică.
Anca Hendea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: „Înțeleg pe deplin acest demers și consider că este esențial să susținem antreprenorii care investesc în educația copiilor prin proiecte relevante și bine ancorate în realitate. Decidenții politici trebuie, de asemenea, să colaboreze pentru a sprijini aceste inițiative, asigurând accesul egal, si fără discriminare la o educație de calitate pentru toți copiii din România.”
În contextul unei lumi post-pandemice, digitalizarea educației a devenit o necesitate, nu doar o opțiune. Parteneriatul dintre Fundația pentru Digitalizarea României și Logiscool România are ca misiune sprijinirea unui număr cât mai mare de copii în dobândirea competențelor și instrumentelor esențiale pentru a naviga cu succes într-un viitor digitalizat. Evenimentul „Acces la Educație Modernă pentru Toți Copiii: Transformarea Digitală pentru Viitor” reflectă angajamentul comun de a crea un mediu educațional incluziv, menit să pregătească generațiile de astăzi pentru provocările și oportunitățile viitorului.
****
Despre Fundația pentru Digitalizarea României
Fundația pentru Digitalizarea României are ca scop dezvoltarea educației digitale de calitate și promovarea utilizării tehnologiei și materialelor digitale pentru pregătirea copiilor și tinerilor într-o societate în continuă transformare tehnologică. Prin susținerea inițiativelor educaționale și facilitarea accesului la resursele digitale, fundația își propune să inspire și să motiveze tinerii să-și dezvolte competențele digitale necesare pentru viitor.
Despre Logiscool România
Logiscool România, membru fondator al Fundației pentru Educație Digitală, este lider pe piața de edu-tech pentru copii, cu o rețea extinsă de peste 60 de centre educaționale și peste 80.000 de elevi formați prin cursuri și activități extracurriculare. Logiscool oferă cursuri de educație digitală, AI și programare, programe de vacanță și evenimente tematice, contribuind la pregătirea copiilor pentru un viitor digital.