fbpx

Academia Română îi retrage lui Stoenescu „Meritul Academic”, după protestele profesorilor universitari

Academia Română a decis marți, 10 decembrie, retragerea diplomei „Meritul Academic” acordată istoricului Alex Mihai Stoenescu, după protestele din mediile universitare și intelectuale legate de trecutul său ca informator al Securității comuniste. Decizia a fost confirmată de președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, care a explicat pentru Europa Liberă că retragerea distincției a fost făcută după o reevaluare a meritelor sale, recunoscând că instituția s-a pripit în acordarea premiului.

Alex Mihai Stoenescu a primit inițial diploma „Meritul Academic” pe 4 decembrie 2024, în cadrul unei ceremonii organizate de Academia Română, pentru lucrările sale din domeniul istoriei. Este al doilea premiu acordat de Academie istoricului, după cel din 1997, când a fost distins pentru meritele sale literare. Cu toate acestea, acordarea acestui premiu a stârnit un val de controverse, întrucât Stoenescu este un colaborator dovedit al Securității din perioada comunistă.

Protestele au venit din partea a zeci de universitari și intelectuali din țară și din străinătate, care au cerut retragerea distincției și reexaminarea criteriilor de acordare a premiilor Academiei Române. Printre semnatarii apelului se numără nume respectate în domeniu, precum Denis Deletant, Liviu Ornea, Armand Goșu, Radu Bogdan și Gabriel Andreescu, alături de Societatea Timișoara, organizație civică ce promovează lustrația și transparența față de regimul comunist.

De asemenea, au fost aduse critici la adresa pozițiilor istorice susținute de Stoenescu, în special în ceea ce privește negarea Holocaustului și reinterpretarea unor evenimente ale Revoluției Române. Michael Shafir, istoric și cercetător, a criticat perspectiva autorului asupra pogromului evreilor de la Iași din 1941, în care Stoenescu a susținut că masacrul ar fi fost o „neglijență” a autorităților, mai degrabă decât un act intenționat de persecutare a evreilor.

Într-o declarație făcută pentru Europa Liberă, Ioan-Aurel Pop a explicat cum a ajuns propunerea de premiu la Academia Română. Președintele a menționat că Stoenescu a fost recomandat pentru diplomă de către profesorul Spinei, pe baza devotamentului său față de Academia Română și a vârstei înaintate, iar propunerea a fost aprobată de prezidiul Academiei. Cu toate acestea, Pop a admis că nu au fost realizate suficiente verificări cu privire la trecutul lui Stoenescu.

„Am discutat cu profesorul Spinei și am fost de acord să îi retragem diploma. Recunosc că ne-am pripit”, a declarat președintele Academiei, adăugând că instituția trebuie să își revizuiască procedurile de acordare a premiilor și să fie mult mai atentă la istoricul celor care primesc astfel de distincții.

Un precedent important a avut loc în iulie 2023, când Academia Română l-a omagiat pe academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, într-o amplă ceremonie. Bălăceanu-Stolnici a fost, însă, un colaborator plătit al Securității comuniste timp de un sfert de secol, activând sub numele conspirative „Laurențiu” și „Ionescu Paul”. În această perioadă, el a fost trimis în misiune pentru a aduna informații despre diplomați, clerici și membri ai diasporei. De asemenea, a furnizat Securității informații detaliate despre Vlad Georgescu, directorul Radio Europa Liberă, inclusiv schițe ale apartamentului acestuia, conform cercetărilor documentate de Europa Liberă.

Acest caz a generat controverse și critici, iar retragerea diplomei acordate lui Stoenescu pune în lumină necesitatea de a reconsidera în mod serios legăturile dintre Academia Română și colaboratorii regimului comunist.

Citește articolul integral pe Europa Liberă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.