fbpx

Academia Profesorului Digital

Alianța pentru Educație Remedială anunță startul unei noi inițiative privind susținerea sistemului educațional din România. Denumit Academia Profesorului Digital, acest proiect își propune să vină în sprijinul profesorilor care își doresc să învețe și să folosească la clasă instrumente ale educației digitale. Inițiat de trei start-up-uri de profil, Brio, Kinderpedia și Livresq, coordonat de profesorul Marcel Bartic, acest program oferă cadrelor didactice sesiuni de formare privind utilizarea unor platforme de comunicare și management școlar, testare standardizată și lecții digitale.

Inițiatorii Academiei Profesorului Digital afirmă că dificultățile întâmpinate de școli în perioada învățământului online nu sunt cauzate doar de lipsa infrastructurii tehnice ci și de insuficienta pregătire a cadrelor didactice în utilizarea unor astfel de instrumente. Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut pași importanți în această direcție, educația digitală este încă un domeniu al activității didactice cunoscut mai mult la nivel teoretic și cu prea puține exemple concrete. Este nevoie, consideră organizatorii proiectului, de cultivarea unor reflexe și abilități care nu pot fi formate decât dacă profesorii au la îndemână instrumente ușor de folosit și de aplicat la clasă. În plus, utilizarea tehnologiei în actul de predare nu este doar o nevoie de moment, provocată de pandemie, ci un deziderat al unui învățământ de secol XXI.

Programul constă într-o serie de patru cursuri de formare, două în format online și două față în față, desfășurat pe parcursul a două săptămâni, pe parcursul cărora participanții vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu platforme educaționale de ultimă generație. Echipa de traineri este formată din specialiști cu experiență în educație digitală și în pregătirea cadrelor didactice. Profesorii vor avea prilejul să testeze, să experimenteze și să folosească la clasă platforme cu ajutorul cărora vor putea să creeze lecții digitale, teste standardizate și tehnici de comunicare și gestionare a conținutului educațional. Cursanții vor fi consiliați pe toată perioada desfășurării acestor sesiuni de pregătire dar și după finalizarea acestora, pe parcursul implementării platformelor.

Proiectul se va derula în parteneriat cu inspectoratele școlare și casele corpului didactic și va certifica cunoștințele și competențele obținute prin documente recunoscute în cadrul formării profesionale. Prezentarea proiectului va avea loc în cadrul unui eveniment online organizat vineri, 5 noiembrie, între orele 16:00 și 19:00.

Cine sunt organizatorii Academiei Profesorului Digital?

Brio® este prima și singura platformă de teste digitale standardizate pentru elevii români. Prin testele școlare Brio® , elevii români din clasele I-XII își pot evalua obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene. Testele standardizate sunt dezvoltate pe baza unor principii științifice de măsurare (ramura științei care se ocupă de aceasta se numește psihometrie), astfel încât întrebările, procedurile de scorare și de interpretare să fie aceleași pentru toate persoanele care trec prin testul respectiv. Ele utilizează metode statistice complexe pentru a respecta principiile de fidelitate și validitate, adică acuratețe (lipsă de eroare) și adecvare (corectitudine, acoperirea teritoriului conceptual țintit). De aceea, sunt mult mai riguroase decât testele dezvoltate ad-hoc. Scorul unui test standardizat nu este supus subiectivității, el nefiind dependent de blândețea sau severitatea evaluatorului ori de lejeritatea ori dificultatea întrebărilor.
Kinderpedia, este o soluție completă de comunicare și management dedicată educației. Ajută personalul școlilor și grădinițelor să salveze între 6 și 9 ore pe săptămână din timpul administrativ și să își concentreze eforturile către actul educațional. Oferă funcționalități complete de clasă virtuală – orar, predare video la distanță, prezență, catalog, carnet de note, modul de teme, distribuție documente – ceea ce o face soluția optimă pentru școală. Îmbunătățește implicarea părinților, printr-o interfață sigură și ușor de folosit. Oferă managerilor o perspectivă completă asupra tuturor activităților și comunicării din școală sau grădiniță. În plus, platforma oferă funcții de facturare automată, management financiar și plată online a taxelor școlii, prin integrarea cu sisteme de plată electronice. Pe Kinderpedia sunt înregistrați astăzi peste 200,000 de utilizatori din aproximativ 2,000 de școli și grădinițe din Romania, dar și din Elveția, Peru, Iordania, UAE.
LIVRESQ cea mai importantă platformă de creare de conținut educațional românesc, cu cea mai mare bibliotecă de resurse educaționale create de profesori din România și Republica Moldova, având peste 9600 de lecții digitale, din care 3006 publice, numărul acestora fiind în continuă creștere. Comunitatea LIVRESQ este formată din peste 17.000 de cadre didactice ce activează în peste 5.400 de instituții educaționale. LIVRESQ pune la dispoziția cadrelor didactice toate uneltele necesare pentru a crea lecții interactive moderne, adaptate noilor generații. Într-o lecție LIVRESQ se pot adăuga texte, galerii de poze, animații, audio, video, chestionare, asistenți educaționali, dar și resurse dezvoltate pe alte platforme, toate aceste acțiuni realizându-se fără a fi necesare cunoștințe de programare. Fiecare lecție dezvoltată pe LIVRESQ poate fi folosită apoi oricând, oriunde și de pe orice dispozitiv.

1 comment

  1. RADU NICOLETA-MIHAELA spune:

    Multumesc!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.