Academia Oamenilor de Știință, instituție fondată, între alții, de Ecaterina Andronescu, va avea din nou buget de la stat. După ce fostul guvern PNL i-a tăiat finanțarea în 2021, ea apare din nou în bugetul de stat.
Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au dat aviz favorabil, marţi, proiectului de buget al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, cu 21 de voturi”pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, anunță AGERPRES.
Potrivit proiectului, Academia are un buget de 9.952.000 de lei, credite bugetare, precum şi credite de angajament cu aceeaşi valoare.
Anul trecut, propunerea de tăiere a fondurilor a venit din partea USR PLUS (care făcea parte din coaliția de guvernare la vremea respectivă), iar premierul din Cabinetul respectiv, Florin Cîțu, a aprobat sistarea finanțării.
La discuțiile despre bugetul din 2022, PNL, partid condus de Florin Cîțu, nu a mai exprimat vreo opoziție publică referitoare la finanțare.
Pe 25 iunie 2020, mai mulți deputați USR au depus un proiect de lege care vizează tăierea fondurilor de la stat pentru Academia Oamenilor de Știință din România.
În expunerea de motive a proiectului, deputatul USR Iulian Bulai vorbește despre faptul că bugetul instituției este direcționat într-0 proporție corvârșitoare de salarii și cheltuieli de personal, în timp ce activitatea științifică a AOSR este aproape inexitentă.
”Bugetul anual al Academiei Oamenilor de Ştiintă din România constă, majoritar, din această subvenție de la Stat — care este cheltuită, în proporţie copleşitoare, pentru plata indemnizațiilor membrilor (60%) şi salariile personaluluj (25%). Astfel, pentru anul 2019, dintr-un buget initial de 10.659.000 lei, 5,8 milioane lei reprezentau indemnizaţiile, ian 2,6 miljoane de lei, cheltuieli de personal, doar 238.000 de lei fiind destinaţi, iniţial, activităfilor propriu-zise (a căror natură apare a fi
mai curând organizarea de conferințe şi acordarea de premii).
Având în vedere situaţia exceptjonală prin care trece societatea românească drept efect al pandemiei de coronavirus, precaritatea fondurilor disponibile, in ultimele decenii, pentru susținerea cercetării şi necesitatea orientării eforturilor bugetare către domeniul cercetării efeetive, propunem prin prezenta inițiativă legislativă finantarea AOSR exclusiv din venituri proprii — un model pentru momentul depunerii propunerii legislative fund finanțarea similară pentru o instituţie din acelaşi spectru, Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale — şi, corelatjv, limitarea vjageră a indemnizatiilor”, explică inițiatorii.