fbpx

Academia Franceză: Covid-19 este un substantiv de genul feminin

Academia Franceză a precizat, pe site-ul său, că genul pentru Covid-19 este feminin, anunță news.ro. Pentru a-şi susţine analiza, Academia se bazează pe etimologia cuvântului. Covid-19 este prescurtatea de la „Corona Virus Disease 2019”, ceea ce, în franceză, înseamnă „maladia coronavirus 2019”.

Potricit sursei citate, Academia a explicat: „Semnele şi prescurtările au genul substantivelor care constituie principala sintagmă din care sunt abreviate”. Spunem de exemplu SNCF (Societatea naţională a căilor ferate) căci „societate” este un substantiv de genul feminin, dar CIO (Comitetul naţional olimpic) căci „comitet” este de genul masculin. 

Explicațiile integrale ale Academiei Franceze, aici:

Academia Franceză (în franceză Académie française) este una din cele mai prestigioase instituții culturale ale Franței, și una din cel mai cunoscute în lumea întreagă.

A fost înființată în anul 1635 de cardinalul Richelieu. În prezent numără 40 de fotolii. Pe parcursul timpului s-au adăugat Academii speciale: de inscripțiuni (1663), de științe (1669), de belle-arte (1795), de științe morale și politice (1795). Toate secțiunile reunite formează Institut de France.

RFI: ”Cum se aleg ”imortalii” Acaademiei Franceze

Academia franceză este o instituţie care a fost creată în 1635. Membrii ei, denumiţi « imortali », sunt în număr de 40. Odată ce cvorumul este atins, odată ce toate cele 40 de locuri sunt ocupate, în mod paradoxal trebuie aşteptat ca un « imortal » să moară pentru a putea alege un nou membru. Cei interesaţi pot, începând din acel moment, să trimită o scrisoare de candidatură secretarului pe viaţă, post ocupat actualmente de Hélène Carrère-d’Encausse. Uzanţele îi recomandă candidatului să-i viziteze rând pe rând pe ceilalţi academicieni ca să se prezinte. De notat că pretendenţii de peste 75 de ani nu sunt accepaţi.

Scrutinul este direct şi secret. In momentul alegerii noului academician, acesta trebuie să obţină majoritatea absolută şi un minim de 20 de votanţi. Când noul academician este ales, alegerea sa nu devine definitivă decât cu acordul preşedintelui Republicii, acord ce se dă în cursul unei audienţe private. Câteva luni mai târziu după scrutin, noul ales este primit mai întâi în cursul unei ceremonii cu uşile închise iar apoi în cursul unei recepţii publice la care va susţine un discurs de mulţumire. Intre timp, noul ales a avut timp să-şi confecţioneze pe măsură celebrul costum verde şi sabia.

O ultimă precizare importantă : nicio condiţie de naţionalitate nu figurează în statutele Academiei franceze. Cu alte cuvinte, oricine poate spera să devină într-o bună zi « imortal » sub cupola de pe quai de Conti. Dramaturgul şi scriitorul Eugen Ionescu este singurul român care a fost ales, în 1970, membru al prestigioasei instituţii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.