fbpx

A început Marea Epurare a directorilor de școli. Ordinul, dat de Ionel Lixandru, candidat la funcția de ministru

Cu trei săptămâni înainte de începutul anului școlar, o notă semnată de secretarul de stat în MEN Ionel Lixandru trimisă către toate Inspectoratele Școlare Județene amenință să arunce în haos administrarea școlilor din întreaga țară. Potrivit notei respective, obținută de Educație Privată, directorii și directorii adjuncți din toate unitățile școlare care au fost numiți prin detașare ar putea fi schimbați, dacă Inspectoratele Școlare Județene consideră că au avut deficiențe de management.

”Recomandăm asigurarea continuității conducerii unității de învățământ în cazul directorilor/directorilor adjuncți care au fost numiți prin detașare în interesul învățământului în anul școlar 2018-2019 ca urmare a selecției efectuate în baza procedurilor ISJ/ISMB, pentru care nu au fost identificate disfuncții ale activității manageriale”, se arată în documentul semnat de Ionel Lixandru.

Sintagma ”disfuncții ale activității manageriale” nu este, însă, definită concret în ordinul lui Lixandru, iar această acțiune se petrece în contextul în care ISJ-urile din toată țara sunt politizate într-o măsură semnificativă. Conform unui articol publicat recent de Educație Privată, jumătate dintre Inspectorate sunt conduse fie de persoane care sunt și activiști de partid, fie apropiate liderilor politici locali.

Data limită până la care procedurile de numire în funcții trebuie îndeplinite este 20 august.

Surse din Ministerul Educației au declarat pentru Educație Privată faptul că, deși liderii PSD i-au cerut acest lucru în repetate rânduri, fostul ministru Ecaterina Andronescu a refuzat să semneze nota pe care și-a asumat-o Ionel Lixandru. Data emiterii documentului este 11 iulie 2019, iar Andronescu era încă ministru. De altfel, Lixandru este unul dintre candidații la funcția de ministrul al Educației, numele său aflându-se pe lista scurtă din care urmează să facă o alegere premierul Viorica Dăncilă.

Acțiunea se petrece în contextul în care președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a acuzat faptul că organizația sa a fost eliminată din procesul de observare a modului în care sunt numiți directorii de școli. Cristache afirmă că metodologia a fost modificată ”la secret” și vorbește despre o posibilă politizare a procedurii, în anumite inspectorate școlare județene.

”Nu înțeleg de ce onor MEN nu respectă metodologia care a dus la ocuparea posturilor de directori si directori adjuncti din cadrul U.Î.
De ce s-a făcut o nouă metodologie internă care nici măcar nu a fost adusă în atenție la CDS (Comisia de Dialog Social- n.r.)?
În acea metodologie (cea veche), FNAP avea statut de observator prin care se asigura corectitudinea concursului. Măcar… eram martori la căratul apelor. Acum… suntem OUT. În unele inspectorate scolare, acolo unde ISG vrea și apreciază rolul nostru, suntem chemați. Unde nu se vrea… OUT.
Să cred că această actiune are si o componentă politică?😜
Așa pare…
Știu că voi supăra multe capete din MEN, dar așa sunt eu! Nu TAC și nu acopăr niște mizerii de decizii”, a scris Iulian Cristache, pe pagina sa de Facebook.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.