fbpx

Situație în premieră la MEN: fără ministru, cu secretari de stat fără drept de semnătură. Ce se întâmplă în continuare

Astăzi, expiră mandatul de interimar al ministrului Daniel Breaz la Ministerul Educației. Dat fiind că președintele Iohannis a refuzat în două rânduri numele propuse de premierul Dăncilă pentru acest portofoliu, instituția rămâne, practic, fără șef.

Mai mult, secretarii de stat își pierd și ei dreptul de semnătură, dat fiind că în perioada interimatului îl aveau prin delegare, au declarat pentru Educație Privată surse din instituție.

Potrivit acestora, nimeni nu mai poate emite ordin de ministru și nici măcar note interne din partea MEN.

Singurii care mai pot lua decizii în minister sunt directorii generali și secretarul general al instituției, care este ordonator de credite.

Aceștia nu pot să ia, însă, decât categorii limitate de decizii. Directorii generali pot semna pentru activitatea curentă, pentru achizițiile deja contractate sau pentru diverse solicitări care nu implică o modificare. Ei nu pot, însă, să facă angajări, noi achiziții sau să ia orice decizie care ar implica o schimbare.

Secretarul general al ministerului poate să semneze pentru plata salariilor.

Nimeni nu știe cât va dura această situație, date fiind complicațiile de pe scena politică de la București. Cert este că această stare de fapt reprezintă o premieră, pentru că niciodată Ministerul Educației nu avut un interimar cu mandat expirat și fără succesor pe funcție.

CONTEXT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu o săptămână, că nu o acceptă nici pe Camelia Gavrilă (deputat PSD) ca ministru al Educației. Este al doilea nume respins de șeful statului, în ultima lună. Decizia vine în contextul în care Iohannis a anunțat că nu mai acceptă nicio remaniere guvernamentală propusă de Viorica Dăncilă.

”Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar”, a spus președintele. El a mai precizat că niciun ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea din Parlament.

Pe 28 august, președintele Klaus Iohannis a respins toate propunerile PSD pentru posturile ministeriale fără titular, inclusiv pe Șerban Valeca, varianta dorită de Viorica Dăncilă la ministerul Educației.

”Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă”, și-a explicat președintele decizia.

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.