fbpx

Dan Barna (USR): Subfinanțarea Educației este intenționată. Oamenii mai puțin educați sunt vulnerabili electoral

Președintele USR, Dan Barna, acuză Guvernul că practică o politică intenționată de a da mai puțini bani la Educație, pentru a crea ”o masă de manevră a PSD”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Barna spune că acest fenomen există de mulți ani de zile.

Preluăm postarea, integral:

Rectificarea bugetară a Vioricăi Dăncilă lovește într-un domeniu vulnerabil din România: educația.

Premierul a anunțat, astăzi în ședința de Guvern, că taie 1 miliard de lei în total, iar programul „Merg la școală” a fost eliminat complet. Este vorba despre tichetele pe care le-ar fi obținut elevii din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional pentru cumpărarea rechizitelor necesare. Cine are de suferit în urma deciziei premierului? Peste 2 milioane de elevi.

Educația a fost și este subfinanțată ani de zile nu dintr-o greșeală, ci printr-o politică intenționată, pentru că oamenii mai puțin educați sunt vulnerabili electoral, sunt masa de manevră a PSD de zeci de ani de zile. România nu are altă șansă decât investiția în educație. O societate sănătoasă, cu cetățeni egali și liberi se construiește, înainte de toate, prin accesul la educație al cetățenilor. Iar România este departe de acest ideal cu PSD la guvernare și impostorii lor analfabeți funcțional în funcții publice..

Rezultatul guvernării vechii clase politice se vede peste tot în jurul nostru prin migrația masivă a românilor. Probabil majoritatea dintre noi avem prieteni, membri ai familiei sau cunoștințe care pleacă din țară pentru că nu mai au încredere că se pot dezvolta într-o țară condusă de incompetenți și condamnați penal.

În viitoarea guvernare USR PLUS reforma și investiția în educație vor ocupa un loc primordial.

CONTEXT

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Educația va pierde un miliard de lei la rectificarea bugetară.

Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetului ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigura plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea legii numărul 85/2016”, a spus Dăncilă.

Ea susține, însă, că Educația va beneficia, în continuare, de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018. ”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a precizat Dăncilă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.