„Ești titular, rămâi la catedră. Ești suplinitor, nu vei mai fi angajat din toamnă” – prof. Marcel Bartic

ID 135808121 © Yevhenii Plutov | Dreamstime.com

Ești suplinitor, nu vei mai fi angajat din toamnă

Titularizarea tocmai a devenit criteriu de departajare în sistemul de îmvățământ, afirmă profesorul Marcel Bartic. 

Cadrul didactic spune că doar titularii au garanția că vor rămâne la catedră din toamnă, în timp ce suplinitorii nu vor mai fi angajați.

Marcel Bartic îi adresează un mesaj public pe această temă ministrului Educației. Îl preluăm, integral:

Titularizarea tocmai a devenit un criteriu de eliminare din sistemul de învățământ.

Ești titular, rămâi la catedră. Ești suplinitor, nu vei mai fi angajat din toamnă.

Domnule ministru,

Sunteți absolut sigur că, în felul ăsta, păstrați oamenii buni în școli? Sigur, sigur? Știți că sunt suplinitori care au luat note de nouă sau zece la concursul de ocupare a posturilor din învățământul preuniversitar? Știți că nu toți suplinitorii sunt ăia cu note de patru și cinci? Știți că unii dintre ei sunt foarte apreciați de copiii, părinții și colegii lor din cancelarie?

Dacă nu știați, tocmai ați pierdut niște profesori valoroși, care nu s-au putut titulariza că nu erau posturi disponibile. Practic, ăsta e al doilea factor important pentru a te titulariza. Să iei o notă bună la concurs și să existe posturi. Titularizarea nu este, nici pe departe, un criteriu de departajare. Poți fi titular, cu un șapte chinuit, fără să mai miști un deget în școală, într-un județ în care au fost scoase posturi la concurs. Poți fi suplinitor, dar un profesor remarcabil, pe un post cu viabilitate de un an, undeva, unde nu sunt porturi titularizabile.

Practic, tocmai ați dat cu piciorul unor profesori buni doar pentru că nu erau posturi disponibile în județele lor.

Știți cine vor pierde în situația asta?

Copiii.

Să mă iertați, nu cred că economia făcută la bugetul educației va compensa pierderea asta. Oamenii ăia își vor găsi de lucru în altă parte, nu vă faceți griji, oamenii buni sunt luați imediat de angajatori mai lucizi decât este statul român. Cu criterii de performanță mai realiste decât alea din școlile publice.

Semnat,

Un profesor titular.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.