
Daniel David, mimostrul Educației și Cercetării, afirmă că suplinitorii și profesorii la plata cu ora oricum nu aveau garanția că li se vor prelungi contractele, chiar și în lipsa măsurilor de austeritate.
„Avem o cheltuială mare cu resursa umană din 2022 până în 2024 și 2025. Noi avem o contribuție aici și atunci trebuie să corectăm aceste lucruri. Acum întrebarea este: cum le corectezi? Pe resursa umană, aveai două posibilități – reduceri de salarii sau reduceri de posturi, sau ceea ce a rezultat în pachetul propus: mărirea de normă cu 2 ore, în condițiile în care așa oricum rămâi sub media Uniunii Europene, și regândirea plății cu ora, ca să fie după o formulă care se calculează și în alte domenii. Nimeni care are contract valabil pe o perioadă mai lungă de un an nu va fi afectat. Noi avem în sistem oameni care sunt angajaţi pe un an sau pe plata cu ora. Contracte care în vară se încheie. Nimeni nu avea garanţia că acele contracte în toamnă vor fi continuate. Pentru că se făceau contracte noi în funcţie de câte ore rămân. Asta e o reformă ca să nu dăm oameni afară”, a declarat Daniel David, în cadrul emisiunii „Observator” de la Antena 1.
Un grup de profesori suplinitori avertizează, într-o scrisoare adresată sindicatelor din educație, că vor refuza să participe la concursuri și vor absenta la începutul anului școlar, dacă măsurile anunțate de Guvern vor fi adoptate.
”Atragem atenția că, în cazul în care aceste măsuri vor fi implementate, nu vom rămâne pasivi. Vom protesta, vom refuza să mai participăm la concursuri, iar începutul de an școlar riscă să fie marcat de absențe masive din partea noastră, a cadrelor didactice. Nu putem continua să lucrăm într-un sistem care ne ignoră constant”, afirmă profesorii, în scrisoarea transmisă către Educație Privată.
Profesori suplinitori, mesaj către sindicate: Vom refuza să mai participăm la concursuri