Numărul de medii peste 5 la Evaluarea Națională, aproape triplu la Școala din Curcani, după pilotare

Numărul de medii peste 5 la Evaluarea Națională este aproape triplu la Școala din Curcani, după implementarea unui ciclu complet de pilotare.

La patru ani după ce programul-pilot a fost introdus în școală, 44% dintre elevii primei generații care l-a parcurs a reușit să obțină medii mai mari de 5.

Rezultatele au fost prezentate, astăzi, de Viforel Dorobanțu, directorul școlii:

”Analiză comparativă între anii 2024 și 2025 privind procentul mediilor peste 5 obținute de elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Curcani ( din punctul meu de vedere acest 5 luat ca medie de promovabilitate este anapoda, atât timp cât se poate accede la o clasă de liceu cu orice medie…)

După un ciclu complet de 4 ani, pot afirma că eforturile pilotării diferitelor măsuri asumate au dat roade!
Elevii claselor a VIII-a din 2025 au făcut parte din prima generație care a beneficiat de pilotare!”

Într-o intervenție recentă la  emisiunea Viitor pentru România, realizată de Nicoleta Călugăreanu la Prima News, Viforel Dorobanțu a explicat cum a decurs acest proces în unitatea de învățământ pe care o conduce.

”A însemnat o asumare a unor lucruri pe care le tot gândeam din 2018, când, împreună cu Marian Staș, am făcut niște întâlniri în școală, în cancelarie și am tot încercat diferite variante de plan-cadru, pentru că ne-am dat seama că, cel puțin pentru copiii din Curcani, ceea ce se petrecea și se petrece și acum, în continuare, în învățământul românesc, nu este cea mai potrivită formă. Și ne-am asumat să ne creăm noi propriul plan cadru, așa cum spune Marian Staș, am fost propriul Minister al Educației și ne-am croit noi propriul plan-cadru. Dar în cadrul legii, fiindcă am beneficiat de un ordin de ministru dat în 31 august 2021 de domnul ministru Cîmpeanu, care avea derogare de la respectarea unor ordine de ministru care aprobau planurile cadru, programa, ROFUIP. Aici am putut să aducem noi mici schimbări, din punctul nostru de vedere mici, dar care au avut impact mai ales în prezența copiilor la școală.”

Viforel Dorobanțu a prezentat ce a însemnat concret pilotarea curriculară pentru școala de la Curcani:

”Am început prin a da un chestionar elevilor de gimnaziu, în care i-am întrebat la ce disciplină, la ce oră vin cu cea mai mare teamă la școală. Și disciplinele enumerate de ei au fost cele din zona STEM, deci științele exacte, matematică, fizică, chimie, biologie și ne-am dat seama că acolo ar trebui cumva să adaptăm lucrurile, astfel încât ei să vină cu o oarecare plăcere la aceste discipline. Pe baza acestor chestionare și a interpretării lor, am luat decizia să reducem o oră de matematică la clasa a cincea și a șasea, să coborâm studiul fizicii de la a șasea la a cincea, adică ce făceam în trei ani acum facem în patru, să coborâm studiul chimiei de la a șaptea la a șasea, adică ce făceam în doi, acum facem în trei ani.

La limba română și limbile străine am corelat programele, astfel încât profii de limbi străine să nu mai fie obligați să predea niște conținuturi care nu erau predate în limba maternă, limba română. Există niște discrepanțe în zona asta și noi le-am acomodat cumva și lucrurile sunt mai corecte acum.

A fost o rocadă de conținuturi la disciplina geografie, de la a șaptea la a cincea și de la a cincea la a șaptea. În zona de consiliere și orientare, consilierul școlar a modificat programa, astfel încât într-a cincea și a șasea s-a mers mai mult pe autocunoaștere, suplinind cumva lipsa și greutatea cu care pregătirea psihopedagogică a profesorului ajunge la elev” 

”Resursele de la minister au fost doar libertatea de a face, pentru că a trebuit să ne încadrăm în anvelopa salarială, nu am avut voie să depășim numărul de norme aprobate inițial. Prima dată am fost extrem de nervoși, dar după aia ne-am repliat și am spus: ok, asta e o provocare, pe care, dacă reușim să o trecem, înseamnă că reușim. Și am reușit”, a mai spus directorul de școală.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.