
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, astăzi, că normele didactice vor crește cu două ore. Potrivit lui Bolojan, măsura face parte din pachetul de modificări legislative care va fi propus de Guvern pentru scăderea cheltuielilor publice.
”Vom propune creșterea normei didactice față de ce avem astăzi. Asta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână, in loc de 16 ore la clasă, un profesor va preda 18 ore, iar în loc de 18 ore va preda 20”, a declarat Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.
El a precizat că măsura va fi valabilă atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru cel universitar.
Premierul a adăugat că mărirea normelor didactice nu va afecta salariile din educație.
”Numărul de ore calculate la plata cu ora foarte probabil se va reduce la jumătate. Statul va face niște economnii care se vor întoarce tot în educație ăn anii următori”, a mai spus premierul. El a estimat că numărul de ore care sunt plătite acum prin acest sistem se ridică la aproximativ 30.000.
Bolojan a afirmat, astăzi, că din 100 de lei care au fost încasaţi din taxele şi impozitele de la cetăţenii României, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus pe care evident că i-a promutat.
”Vă rog să vă gândiţi dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câştigă, cât ar putea rezista. Şi extrapolaţi această situaţie la nivelul unei ţări şi întelegeţi în ce situaţie este România. Nu mai putem continua în felul acesta. Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecinţe care ar însemna intrarea în incapacitate de plata statului român. Ar însemna că creditorii noştri, cei care ne împrumutăm prezent şi de care avem nevoie şi în viitor, pentru că nu putem funcţiona altfel, nu ne-ar mai împrumuta şi deci nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile şi pensiile. Accesul la fondurile europene sunt condiţionate de reforma fiscal”, a adăugat Bolojan.
Foto: ID 386880294 | Bolojan © LCVA | Dreamstime.com